15  Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής ηλικίας

Ο καρκίνος στα παιδιά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

_________________

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Αποτελεί την 1η αιτία θανάτου στα παιδιά από νόσο και τη 2η αιτία μετά τα ατυχήματα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να εκδηλωθεί σε βρέφη, παιδιά και έφηβους. Μάθετε τα σημάδια και τα συμπτώματά του και ενημερώστε και άλλους.

__________________

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση. Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνου στα παιδιά είναι ακόμα άγνωστη και για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη. Όμως, μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση η οποία βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά ίασης.

Διαφορετικές μορφές

Οι κύριοι τύποι παιδιατρικών καρκίνων που συναντώνται είναι οι λευχαιμίες, τα νευροβλαστώματα, οι όγκοι του Wilms, οι καρκίνοι του εγκεφάλου, τα ραβδομυοσαρκώματα, τα λεμφώματα, τα αμφιβληστροειδοβλαστώματα, τα οστεοσαρκώματα και τα σαρκώματα Ewing.

Επικίνδυνα σημάδια

 Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κεφάλι, λαιμός, θώρακας, πόδια ή χέρια, αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς).

Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς τραυματισμό ή σε περιοχές όπως η μύτη, τα ούλα ή και σπανιότερα το έντερο ή ο κόλπος στα κορίτσια.

Πυρετός χωρίς εστία λοίμωξης, που μπορεί να επιμένει ή που υποχωρεί χωρίς αντιπυρετικά και επανεμφανίζεται.

Νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, έμετος, ειδικά το πρωί, αλλαγή συμπεριφοράς, σπασμοί, μικρή αδυναμία.

Μάτια που εμφανίζουν στραβισμό, διόγκωση ή πτώση βλεφάρων, προβολή του βολβού προς τα εμπρός, κίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη, μελανιές, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα.

-Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και ιδιαίτερα στα πόδια και τη μέση. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολία στο βάδισμα και είναι δυνατόν να υποχωρεί όταν το παιδί ξεκουράζεται.

Ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση και οτιδήποτε άλλο ενοχλεί το παιδί και τους γονείς.

Προσοχή!

-Εάν τα συμπτώματα επιμένουν: Επισκεφθείτε τον παιδίατρο και εξηγήστε του τι σας ανησυχεί. Ο παιδίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα σας κατευθύνει αναλόγως. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρούνται σε διάφορα παιδιατρικά νοσήματα και δεν σημαίνουν οπωσδήποτε καρκίνο.

Ως γονείς πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου: αν και ο παιδίατρός σας είναι πιθανώς πολύ καλός γιατρός, μπορεί να μην έχει διαγνώσει ποτέ παιδικό καρκίνο. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να ξέρετε να εμπιστεύεστε τη δική σας διαίσθηση όταν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας, ακόμα κι αν γιατρός αρχικά ερμηνεύει τα συμπτώματα ως μια κοινή παιδική πάθηση.

Η αλήθεια σε αριθμούς

-15.000 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

-350 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

-Πάνω από 500.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

-Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

1 παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια.

-Το 80% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες θεραπεύεται. -Στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόλις το 20% των παιδιών θεραπεύεται.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

-Είναι οτιδήποτε αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθένειας όπως ο καρκίνος. Στους ενήλικες, για παράδειγμα, παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, η μη αρκετή άσκηση, η ανθυγιεινή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλούς τύπους καρκίνου. Μέχρι στιγμής, όμως, οι περισσότεροι παιδικοί καρκίνοι δεν έχουν αποδειχθεί ότι έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

 

ερικά παιδιά κληρονομούν αλλαγές στο DNA (μεταλλάξεις) από έναν γονέα που αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτές οι αλλαγές υπάρχουν σε κάθε κύτταρο του σώματος του παιδιού και συχνά μπορούν να ελεγχθούν στο DNA των κυττάρων του αίματος ή άλλων κυττάρων του σώματος. Μερικές από αυτές τις αλλαγές στο DNA συνδέονται μόνο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομα που περιλαμβάνουν και άλλα προβλήματα υγείας ή ανάπτυξης. Αλλά οι περισσότεροι παιδικοί καρκίνοι δεν προκαλούνται από κληρονομικές αλλαγές στο DNA. Είναι αποτέλεσμα αλλαγών στο DNA που συμβαίνουν νωρίς στη ζωή του παιδιού, μερκές φορές ακόμη και πριν τη γέννησή του.

 

Θεραπεία παιδιών με καρκίνο

Η θεραπεία για τον παιδικό καρκίνο βασίζεται κυρίως στον τύπο και το στάδιο (έκταση) του καρκίνου. Οι κύριοι τύποι θεραπείας που χρησιμοποιούνται για τον παιδικό καρκίνο είναι: χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Ορισμένοι τύποι παιδικών καρκίνων μπορεί να αντιμετωπιστούν με υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας ακολουθούμενη από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Και νεότεροι τύποι θεραπείας, όπως τα φάρμακα στοχευμένης θεραπείας και η ανοσοθεραπεία, γίνονται όλο και πιο σημαντικοί για τη θεραπεία ορισμένων τύπων παιδικού καρκίνου.

Προσοχή!

Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο νοσηλεύονται σε εξειδικευμένα παιδικά καρκινικά κέντρα. Αυτά τα κέντρα είναι συχνά μέλη της Ογκολογικής Ομάδας Παίδων (COG). Η μετάβαση σε νοσοκομείο που ειδικεύεται στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου βοηθά να διασφαλιστεί ότι ένα παιδί θα λάβει την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία για τον καρκίνο.

 

1. Τι δικαιούται το παιδί σας όσο θεραπεύεται

 

Για να μπορεί να επωφεληθεί το παιδί σας, πρέπει να έχετε λάβει βεβαίωση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και για συγκεκριμένους λόγους πάνω από 50%.Τα οφέλη είναι:

-Επίδομα πρόνοιας (ΚΕΠΑ). Το επίδομα καταβάλλεται κάθε 2 μήνες και ξεκινά από την ημέρα που καταθέτετε τα δικαιολογητικά.

-Διατροφικό επίδομα. Καταβάλλεται κάθε 2 μήνες σε όσους έχουν υποβληθεί σε αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

-Κατ’ οίκον διδασκαλία. Το παιδί σας έχει δικαίωμα να απουσιάζει δικαιολογημένα από το σχολείο και να κάνει μάθημα στο σπίτι με εκπαιδευτικό που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας.

-Φορολογική έκπτωση.

Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Μπορείτε να λάβετε έκπτωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημά σας.

 

2. Τι δικαιούται το παιδί σας μετά τη θεραπεία του

 

-Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.

-Στρατιωτική θητεία. Δικαίωμα αίτησης για απαλλαγή από στρατιωτική θητεία λόγω ασθένειας, η οποία εξετάζεται ανάλογα με τη νόσο, τον χρόνο από τη θεραπεία κ.λπ.

-Κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ. Δικαίωμα έκδοσης της κάρτας ανεργίας ειδικών κοινωνικών ομάδων.

-Κάρτα πολιτισμού. Δωρεάν πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και συγκεκριμένα θεάματα.

-Φυσικοθεραπείες. Έως 10 συνεδρίες, 2 φορές τον χρόνο.

 

3+1 σημεία που πρέπει να προσέχετε  για την πληροφόρισή σας

 

  1. Αξιοπιστία και ποιότητα πληροφορίας: Όλες οι πηγές δεν είναι εξίσου αξιόπιστες. Ελέγξτε ότι αντλείτε πληροφορίες από επίσημους φορείς και ιατρικές εταιρείες. Μην εμπιστεύεστε πηγές αμφιβόλου προέλευσης, όπως π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, κ.λπ.) ή ηλεκτρονικές εφημερίδες και περιοδικά ενημερωτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.
  2. Σε ποιον απευθύνεται η σελίδα:Προτιμήστε σελίδες που απευθύνονται σε γονείς και ασθενείς. Οι σελίδες που απευθύνονται σε ογκολόγους συνήθως περιέχουν πληροφορίες που απαιτούν προηγούμενη γνώση και εξειδίκευση.
  3. Αποτελέσματα αναζήτησης:Πολλές φορές εμφανίζονται αποτελέσματα που αφορούν καρκίνους ενηλίκων και όχι παιδιών. Παρόλο που οι ονομασίες κάποιων μορφών είναι κοινές, ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας διαφέρει και ως προς την αντιμετώπιση και ως προς την πρόγνωση.
  4. Επιβεβαίωση με τον θεράποντα γιατρό:Πάντα να συζητάτε τις πληροφορίες που βρίσκετε με τον θεράποντα γιατρό του παιδιού σας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει ακριβώς την περίπτωση του παιδιού σας και μπορεί να σας συμβουλεύσει υπεύθυνα.

 

Θα σας βοηθήσουν 

– Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας ( ΕΕΠΑΟ): Λεβαδείας 8, Γουδή, Αθήνα, τηλ.: 30 210 68 00 125, email : contact@eepao.gr

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Μπακοπούλου 15, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 210- 777 11 40, email: grammateia@e-child.gr

 

Η “Φλόγα”

Eίναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με  γραφεία και εκπροσώπους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αποστολή της:- Να συμπαραστέκεται στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και τις οικογένειές τους. – Να αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα τους, και -Να μοιράζεται τους φόβους και τις αγωνίες τους στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον αγώνα τους.

Κεντρικά Γραφεία Αθήνα: Αιγίου 6-8115-27 Γουδή , τηλ.: 210 748 5000210  7772421 (Fax), e-mail : floga@floga.org.gr

 

______________________

Ευχαριστούμε τη “ΦΛΟΓΑ” για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "15  Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής ηλικίας"

Leave a comment