Οι κεφαλαλγίες δεν σκοτώνουν ζωές, αλλά ημέρες ζωής. Μπορείς όμως να τις κερδίσεις. Το οφείλεις στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου.
Την ημέρα αυτή, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα της Κεφαλαλγίας και της Ημικρανίας. Κύριος στόχος της; Η ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.
Οι βασικές δράσεις…
…που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες :
- Ενημερωτικό σποτ στην τηλεόραση με θέμα την Κεφαλαλγία που θα παίζεται σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
- Ομιλίες σε μέσα μαζικής ενημέρωσης από τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.
Προσοχή!
Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας -Επιστημονική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μετρά 30 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της- επιμένει στην άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η προληπτική διαχείρισή της, που επιτυγχάνεται με ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και επαγρύπνηση των φροντιστών υγείας, που αποτελεί και σκοπό αυτής της εκστρατείας.
-ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ : τι είναι;
Είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά την τεριδόνα και πρώτη αιτία αναπηρίας σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, λόγω απώλειας ποιοτικού χρόνου και πόνου. Η παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει συνεχώς νέες θεραπείες ειδικά στον τομέα της ημικρανίας. Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα συνδεδεμένοι με τη παθοφυσιλογία της ημικρανιας και συσκευές νευρο-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την προφύλαξη της ημικρανίας και των άλλων Κεφαλαλγιών, όπως είναι η Αθροιστική Κεφαλαλγία.
Προσοχή!
Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη θεραπευτική κατάσταση που επικρατεί τώρα.
ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ : Τι είναι;
Αποτελούν δημόσιο πρόβλημα υγείας με μεγάλη επίπτωση στην προσωπική και δημόσια ζωή. Μαζί με τη χρόνια οσφυαλγία και την κατάθλιψη αποτελούν τις συχνότερες αιτίες χαμένης ζωής λόγω αναπηρίας παγκοσμίως.
Παθήσεις που έχουν μεγάλο ρίσκο θανάτου, ή κινητικής-νοητικής αναπηρίας, όπως οι παθήσεις της καρδιάς, ο καρκίνος και οι άνοιες, κατατάσσονται πολύ χαμηλότερα στις συγκριτικές μελέτες για την επίπτωση των παθήσεων στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο η δημόσια υγεία όσο και η ιατρική επικεντρώνουν την προσοχή τους σε καταστάσεις που δεν μικραίνουν τη ζωή αλλά την καταρρακώνουν, όπως η κατάθλιψη και ο χρόνιος πόνος.
Χρειάζονται περισσότερο την… προσοχή μας
Οι κεφαλαλγίες δεν έχουν τη δέουσα αναγνώριση σε όλα τα σημαίνοντα επίπεδα και άξονες. Στον ιατρικό κόσμο, οι ίδιοι οι γιατροί υποτιμούν τον χρόνιο πόνο και τον αντιμετωπίζουν συχνά σαν υπερβολική αντίδραση των ασθενών. Όπως δηλαδή και οι απλοί πολίτες, που τους συμβαίνει αυτό από ελλιπή εκπαίδευση.
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής περιλαμβάνει μόνο 2 ώρες θεωρητικού μαθήματος στην 6χρονη εκπαίδευση. Παρόμοιος είναι ο χρόνος εκπαίδευσης σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, κυμαινόμενος από 2-4 ώρες για το συχνότερο σύμπτωμα προσέλευσης ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών παγκοσμίως! Η υποτίμηση αυτή επεκτείνεται και στον εργασιακό και οικογενειακό χώρο, μεγεθυμένη πολλαπλά.
Προσοχή!
Ένας από τους βασικούς σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας είναι η ενημέρωση του ιατρικού κόσμου για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος των κεφαλαλγιών, όπως αυτό καταγράφεται σε όλες τις σύγχρονες μελέτες.
Ο κεφαλαλγικός ασθενής δεν είναι σωματοτρεπτικός ή «υστερικός».
Η χρόνια κεφαλαλγία, είτε είναι ημικρανία, είτε κεφαλαλγία τύπου-τάσεως, είτε αθροιστική κεφαλαλγία σπανιότερα, είναι μια δραματική κατάσταση που απαιτεί ειδική θεραπεία σε ειδικό κέντρο, από εξειδικευμένο προσωπικό, που μόνο τα ιατρεία κεφαλαλγία μπορούν να προσφέρουν.
Ειδική μορφή πόνου
Η κεφαλαλγία αποτελεί μια ειδική μορφή πόνου, που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του χρόνιου σωματικού πόνου, όπως είναι, για παράδειγμα, ο καρκινικός πόνος.
-Ο τρόπος αντιμετώπισής της, όπως σκιαγραφείται στο πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών προς τους γιατρούς, αποτελεί σημαντική αρμοδιότητα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.
–Το περιοδικό «Κεφαλαλγία» εξακολουθεί να εκδίδεται και να υπηρετεί αυτούς τους εκπαιδευτικούς αλλά και επιστημονικούς σκοπούς, περιλαμβάνοντας κατευθυντήριες οδηγίες, τις νέες παγκόσμιες κατατάξεις των κεφαλαλγιών, καθώς και επιστημονικά άρθρα.
–Η ενημέρωση του κοινού είναι επίσης ένας άλλος βασικός σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας. Η ταυτοποίηση και αύξηση των Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας, καθώς και η λειτουργία τους σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς όρους είναι σημαντική βοήθεια στον κεφαλαλγικό ασθενή.
Υποφέρετε από συχνές κεφαλαλγίες;
Αν ναι, τότε πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω:
-Πρέπει απαραίτητα να έχετε ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορείτε από μόνοι σας να διαχειριστείτε αυτό το ιατρικό πρόβλημα. Οι συχνές κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται. Μπορεί να μην ξεριζώνεται το πρόβλημα, αλλά η ανακούφιση που η ιατρική θεραπεία προσφέρει, αλλάζει πραγματικά τη ζωή του ασθενή και της οικογένειάς του.
-Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά, επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα.
-Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους Κεφαλαλγικούς ασθενείς.
Δημόσια Ιατρεία Κεφαλαλγίας
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
401 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΛΑΡΙΣΑ
251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ “ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ”
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ “ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ”, ΠΑΤΡΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ YΓEIAΣ MEΛAΘΡON (T.Y.Π.E.T)
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ-ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ευχαριστούμε την Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας και τον πρόεδρό της Δ.Δ. Μητσικώστα, καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, για τις πληροφορίες που μας έδωσαν.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "12 Σεπτεμβρίου : Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για την Κεφαλαλγία"