12 Οκτωβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Ζώντας με ρευματικό νόσημα σε όλα τα στάδια της ζωής

Βασικός στόχος του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας είναι η μεγαλύτερη πληροφόρηση και η ανάδειξη όλων των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με ρευματικά νοσήματα. Για παράδειγμα, με ένα ρευματικό νόσημα από τότε που ήταν παιδί μέχρι και το τέλος της ζωής του ως ενήλικας -σε όλες τις πτυχές της ζωής- όπως στην ανάπτυξη, την εργασία, στη φροντίδα για τους άλλους κ.λ.π. Η ημέρα αυτή θέλει επίσης να τονίσει και τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας, όπως: -των ρευματολόγων (τόσο για παιδιά όσο και για  ενήλικες), -των ιατρών της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας αλλά και -των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τα ρευματικά  νοσήματα στη δια βίου αντιμετώπιση της νόσου.

 

Η EULAR αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

…στοχεύουν στο να συμπεριλάβουν όλες τις κοινότητες, τις επιστημονικές εταιρείες, τους επαγγελματικές ενώσεις  και τους συλλόγους ασθενών, με σκοπό να συνεισφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στο μακρύ και δύσκολο αυτό ταξίδι ζωής των ασθενών.

Οι ρευματικές παθήσεις….

είναι από τις πιο διαδεδομένες και  δαπανηρές ασθένειες που προκαλούν αναπηρία που όμως δυστυχώς δεν επικοινωνούνται. Επηρεάζουν  τις ζωές περισσότερων από 120 εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών στην Ευρώπη. Στη χώρα μας οι ρευματοπαθείς αγγίζουν το 20-25%  του γενικού πληθυσμού. Δυστυχώς, ενώ η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα διεθνούς συζήτησης και λόγω της πανδημίας COVID-19, οι ρευματικές παθήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες και αδιάγνωστες  σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη σοβαρότητα και τον επιπολασμό τους.

“Επί του παρόντος δεν υπάρχει στοχευμένες θεραπείες για τις περισσότερες από τις ρευματικές παθήσεις”…

 

“Η διάγνωση συχνά καθυστερεί και η θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνεταιγια πολλά χρόνια, έως και δια βίου. Αυτό σημαίνει τακτικούς ελέγχους από τον ρευματολόγο και τη σχετική ομάδα, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παραμονή στο νοσοκομείο ή χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται από αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία. Όλα αυτά, βέβαια, χρειάζονται πολύ χρόνο, ενέργεια, ενώ οδηγούν σε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του ασθενή», αναφέρει η κα Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.,  συμπληρώνοντας ότι «Ως αποτέλεσμα, οι ρευματικές παθήσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με ρευματικό νόσημα. Χωρίς κατάλληλη πρόσβαση στη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι ρευματοπαθείς μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια στην εκπαίδευση, την επαγγελματική ζωή, τις σχέσεις και τη δημιουργία οικογένειας, κοινωνικής ζωής αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητες. Όλα αυτά συνοδεύονται από χρόνιο πόνο, παρενέργειες φαρμάκων, φόβο, μοναξιά, κατάθλιψη και κόπωση που επηρεάζουν τη ζωή όχι μόνο των ασθενών αλλά και των μελών της οικογένειας και των φροντιστών τους».

Προσοχή!

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, μέλος της EULAR & EULAR PARE με δικαίωμα ψήφου, στις 12 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τους Δήμους, θα φωταγωγήσει κεντρικά κτίρια στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

 

Είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 9.700 μέλη ( που εργάζονται εθελοντικά), τα οποία είναι κυρίως άνθρωποι που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, ρευματολόγοι και γιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και απ’ όσες- όσους άλλους ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν στους ασθενείς. H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 11 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ, ΘΑΛΕΙΑ, ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΕΟΣ – ΣΠΑΝΟΠΑ.

Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00, ενώ την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης (τηλ: 210 82 37 302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.arthritis.org.gr  και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "12 Οκτωβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας"

Leave a comment

error: