10 «φυσικές» λύσεις για την παιδική δυσκοιλιότητα!

diskiliotita

Η δυσκοιλιότητα είναι μία ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά τόσο στη βρεφική όσο και στην παιδική ηλικία. Υπάρχουν όμως και φυσικές λύσεις για να την αντιμετωπίσετε.

Η πιο συχνή αιτία που προκαλεί πόνους στην κοιλιά, ιδιαίτερα στα παιδιά μικρής ηλικίας (που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία να προσθέτουν συνέχεια καινούργιες τροφές στο διαιτολόγιό τους) είναι η δυσκοιλιότητα. Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι το παιδί δεν έχει καθόλου κενώσεις για δύο ή τρεις μέρες, και μετά έχει τα κόπρανα που είναι μικρά και σκληρά. Αν το πρόβλημα προκύψει μετά την εισαγωγή κάποιας καινούργιας τροφής στο διαιτολόγιο, το πιθανότερο είναι ότι ο οργανισμός του θα προσαρμοστεί γρήγορα και μέσα σε μερικές εβδομάδες το έντερο θα αρχίσει να λειτουργεί πάλι κανονικά. Στο μεταξύ, μπορείτε να το βοηθήσετε ως εξής:

  1. Αυξήστε τα υγρά: Τα δυσκοίλια παιδιά θα πρέπει να αυξήσουν την ποσότητα υγρών που λαμβάνουν, ιδανικά πίνοντας περισσότερο νερό, αλλά και με την πρόσληψη παραπάνω φυσικών χυμών.
  1. Περιορίστε τα τρόφιμα που επιδεινώνουν το πρόβλημα: Τέτοιες τροφές είναι η μπανάνα, το μήλο, το ρύζι, οι πατάτες, τα μακαρόνια και το ψωμί.
  1. Αυξήστε τις τροφές σε φυτικές ίνες: Οι γονείς θα πρέπει να αυξήσουν την περιεκτικότητα φυτικών ινών στη διατροφή του παιδιού. Αυτό θα το πετύχουν προσθέτοντας στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού:

α. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα ακτινίδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι αυτά με τις περισσότερες φυτικές ίνες.

β. Δημητριακά ολικής άλεσης. Τα παιδιά μπορούν να τα λάβουν σε οποιαδήποτε μορφή, είτε μέσω του πρωινού τους γεύματος, σε ένα μπολ με γάλα, είτε μέσω του ψωμιού.

  1. Βγάλτε από το διαιτολόγιο του (προσωρινά) κάποιες τροφές: Μερικά είδη φαγητών όπως το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να καθυστερούν μέσα στο χοντρό έντερο μα αποτέλεσμα να προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πάντα αξίζει τον κόπο μια δοκιμαστική διακοπή του γάλακτος από τη δίαιτα για μία μέχρι δύο βδομάδες. Ίσως αυτό να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Γενικά, τροφές που συνήθως αγαπούν τα παιδιά, και παίρνουν σε μεγάλες ποσότητες (μονόπλευρη δίαιτα), όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, χάμπουργκερ (δηλαδή τροφές πλούσιες σε λιπαρά), τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένα ζαχαρώδη (γλυκά, σοκολάτες, τσουρέκια, αεριούχα ποτά) προκαλούν σκληρά, στεγνά κόπρανα και επώδυνη αφόδευση – δυσκοιλιότητα.
  1. Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει μια «ρουτίνα» τουαλέτας: Εκτός από το κακό διαιτολόγιο, δυσκοιλιότητα προκαλούν επίσης οι κακές συνήθειες υγιεινής. Όταν δηλαδή το παιδί αναβάλλει την ώρα της αφόδευσης, με αποτέλεσμα την παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα των κοπράνων στο έντερο.
  1. Φροντίστε να τρώει συγκεκριμένες ώρες: Τα «σωστά» ρυθμισμένα γεύματα την ημέρα, βοηθούν να ρυθμίζεται η συνήθεια για κανονική επίσκεψη στην τουαλέτα. Αν υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, προγραμματίστε ώστε το παιδί να παίρνει το πρωινό του νωρίς, έτσι ώστε να έχει την η ευκαιρία να επισκέπτεται την τουαλέτα πριν φύγει στο σχολείο. Επίσης μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το αντανακλαστικό του εντέρου μετά από κάθε γεύμα.
  1. Θυμίστε του (εσείς) την τουαλέτα: Μερικά παιδιά έχουν δυσκοιλιότητα γιατί δε λαμβάνουν υπόψη ή αναβάλλουν τη φυσική ανάγκη να επισκεφθούν την τουαλέτα γιατί ή ξεχνιούνται στο παιχνίδι, ή δε νιώθουν άνετα σε ξένες τουαλέτες.
  1. Αποφύγετε να αγχώνετε το παιδί με το θέμα της τουαλέτας: Το άγχος μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να συνεργαστούν με το παιδί, εξηγώντας του γιατί πρέπει να κάνει αυτές τις αλλαγές στη διατροφή του.
  1. Χρησιμοποιήστε το «τρυκ» με τα δαμάσκηνα: Αφήστε για μια ολόκληρη νύχτα μερικά δαμάσκηνα σε λίγο χλιαρό νερό και δώστε το πρωί στο παιδί να πιει το διάλυμα, ως χυμό. Εναλλακτικά, προσθέστε το απόσταγμα αυτό στον φρέσκο χυμό του παιδιού.
  1. Παρακινήστε παιδί το να ασκηθεί: Η αύξηση της δραστηριότητας οπωσδήποτε συνιστάται προκειμένου να ενισχυθεί η κινητικότητα του εντέρου.

* Αν παρόλα αυτά το παιδί συνεχίζει να υποφέρει από δυσκοιλιότητα, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτικό βοήθημα, κατά προτίμηση με υπόθετο γλυκερίνης που είναι και το ασφαλέστερο.

 

imommy.gr

Share

Be the first to comment on "10 «φυσικές» λύσεις για την παιδική δυσκοιλιότητα!"

Leave a comment

error: