Πάσχα με σακχαρώδη διαβήτη

Αλλάζει κάτι στη διατροφή σας;

 

Το Πάσχα είναι μια γιορτινή περίοδος  με πλούσιες παραδόσεις και έθιμα. Για όσους-ες όμως που ζείτε με σακχαρώδη διαβήτη,  το να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή στις  γιορτές είναι εξαιρετικά σημαντικό. Διότι η νηστεία αλλά και το πασχαλινό τραπέζι κρύβουν αρκετούς  κινδύνους. Γι’ αυτό ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital, και ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικής  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital μας πληροφορούν ότι η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα “μπορούν να εορταστούν με ασφάλεια από ανθρώπους που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, αρκεί να ακολουθηθούν οι παρακάτω διατροφικές συστάσεις και να διατηρηθεί  ισορροπία στη διατροφή. Η συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό ή τον διαιτολόγο είναι πάντα σύσταση για την εξατομίκευση των οδηγιών».

 

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ  ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

  1. Διαχείριση Αμυλούχων Τροφίμων

Προσεκτική  κατανάλωση:  Αν και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί), οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο.

-Συνδυασμοί γευμάτων: Συνιστάται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αμυλούχων τροφίμων μαζί με πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών, όπως λαχανικά για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

  1. Εναλλακτικές Πηγές Πρωτεΐνης:

-‘Οσπρια και λαχανικά: Εντάξτε στη διατροφή σας όσπρια και λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως μανιτάρια.

-Θαλασσινά: Καταναλώστε θαλασσινά όπως καλαμάρι, σουπιά και γαρίδες με προσοχή όμως, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη.

Υποκατάστατα  γαλακτοκομικών : Επιλέξτε προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι σόγιας για πρόσληψη πρωτεΐνης.

  1. Παρακολούθηση Επιπέδων Σακχάρου στο αίμα

Συχνές Μετρήσεις: Η αλλαγή στο ωράριο των γευμάτων και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου. Είναι σημαντικό να μετράτε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μην παραλείπετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

  1. Ενδιάμεσα Γεύματα

 -Σνακς: Η κατανάλωση μικρών, ισορροπημένων σνακς, όπως μια μερίδα φρούτου με λίγους ξηρούς καρπούς, βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  1. Πασχαλινό Τραπέζι

-Χωρίς περιορισμούς στην επιλογή τροφών αλλά στην ποσότητα:  Απολαύστε το πασχαλινό γεύμα με μέτρο, δίνοντας έμφαση στις πηγές πρωτεΐνης και συνοδεύοντας με άφθονη σαλάτα.

-Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη. Συνιστάται έως 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος (δηλαδή δύο μικρά ποτήρια κρασί).

Γλυκά: Απολαύστε μια μικρή ποσότητα γλυκού ή επιλέξτε γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια, και καταναλώστε τα με μέτρο και με χρονική απόσταση από το κύριο γεύμα.

  1. Φυσική Δραστηριότητα:

-Σωματική άσκηση: Ένας ήπιος περίπατος μετά από ένα μεγάλο γεύμα όπως είναι αυτό του πασχαλινού τραπεζιού μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Πάσχα με σακχαρώδη διαβήτη"

Leave a comment