Όψεις Ρητίνης στα δόντια: Τι είναι και πως κατασκευάζονται

opseis_ritinis_sta_dontia

Όψεις Ρητίνης στα δόντιαΗ αισθητική οδοντιατρική έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό στη σχέση ασθενή-οδοντιάτρου. Ο οδοντίατρος πλέον δεν είναι στο μυαλό μας, ως ο γιατρός που μας πονάει και αισθανόμαστε άσχημα όταν χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες του. Δεν πηγαίνουμε στον οδοντίατρο μόνο για σφραγίσματα και απονευρώσεις, εξαγωγές και γέφυρες αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση των δοντιών μας.

Πλέον και χωρίς τη βοήθεια της ορθοδοντικής μπορούμε να έχουμε ίσια δόντια και ένα όμορφο, φυσικό χαμόγελο είτε με τις όψεις ρητίνης είτε με τις όψεις πορσελάνης…

Όμως ζούμε σε μία εποχή όπου η οικονομική κατάσταση όλων είναι δύσκολη. Μπορούμε να έχουμε όμορφα και ίσια δόντια οικονομικά; Η απάντηση είναι ναι, με τις όψεις ρητίνης ή αλλιώς bonding. Κατασκευάζονται με αισθητική ρητίνη (άσπρο σφράγισμα) και δε χρειάζεται η συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη, κάνοντάς τες λιγότερο δαπανηρές.

 Πώς όμως δημιουργούνται οι όψεις ρητίνης; Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα μόνο ραντεβού. Τις περισσότερες φορές το αισθητικό μας πρόβλημα είναι το χρώμα και το σχήμα των δοντιών μας (εικ. 1-2). Παρασκευάζονται αρχικά τα δόντια (εικ. 3), η παρασκευή των δοντιών απαιτεί ένα ελάχιστο τρόχισμα του σμάλτου ώστε να το κάνει λίγο “άγριο” και να κολλήσει σωστά η ρητίνη. Μόνο εάν υπάρχει κλίση σε κάποιο δόντι και πρέπει να το “μετατοπίσουμε” στο επιθυμητό σημείο ή κάποιο δόντι “πετάει” τροχίζουμε περισσότερο. Μετά την παρασκευή των δοντιών τοποθετείται ειδικό οξύ (εικ. 4) ώστε να ανοίξουν οι πόροι και να μπορέσει να κολλήσει η ρητίνη. Έπειτα τοποθετείται με το πινελάκι ο συγκολλητικός (εικ. 5) ο οποίος είναι κάτι σαν κόλλα και τέλος εφαρμόζεται σε στρώματα η ρητίνη και γυαλίζεται δίνοντας μας το τελικό αποτέλεσμα (εικ. 6). Ο χρόνος που απαιτείται είναι 2 με 3 ώρες για 6-10 δόντια.
Πόσο κρατάνε; Ο χρόνος ζωής των όψεων ρητίνης ποικίλλει από 5 έως 15 χρόνια ανάλογα με τις συνήθειες και την υγιεινή που έχουμε. Εάν υπάρξει θραύση σε κάποιο σημείο η επισκευή είναι πολύ εύκολη και σύντομη με την τοποθέτηση στο σημείο εκείνο μίας καινούριας ρητίνης. Κάθε 6 με 10 μήνες χρειάζονται γυάλισμα και συντήρηση με έναν απλό καθαρισμό από τον οδοντίατρο ώστε να κρατάνε την αρχική τους ομορφιά.

Πού μπορούν να εφαρμοστούν;
-για την αλλαγή του χρώματος των δοντιών
-σε δόντια που έχουν πολλά και εκτεταμένα σφραγίσματα
-σε δόντια που είναι αραιά (για να κλείσουμε το κενό)
-σε δόντια μικρά ή σε δόντια σπασμένα (για να τα μεγαλώσουμε)
-σε δόντια με αποτριβές
-σε στραβά δόντια (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) για τα οποία ο ασθενής δε θέλει την ορθοδοντική θεραπεία και τέλος
-σε νεογιλά δόντια τα οποία θέλουμε να κρατήσουμε στον οδοντικό φραγμό όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε.

Συνοπτικά:
Τα προτερήματα των όψεων ρητίνης:
– είναι η οικονομικότερη λύση αισθητικής αποκατάστασης
– η αποκατάσταση είναι ταχύτατη και άμεση
– η επισκευή τους, εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα είναι γρήγορη και εύκολη
– ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες.
Τα μειονεκτήματα των όψεων ρητίνης:
– έχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό θραύσης σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης.
– χρειάζονται συνήθως συντήρηση κάθε περίπου 6-10 μήνες (γυάλισμα και μικρές διορθώσεις από τον οδοντίατρο)
– με την πάροδο του χρόνου οι ρητίνες χάνουν το αρχικό τους χρώμα και μετά από κάποια χρόνια ίσως χρειαστούν αντικατάσταση

www.topsmile.gr

Share

Be the first to comment on "Όψεις Ρητίνης στα δόντια: Τι είναι και πως κατασκευάζονται"

Leave a comment

error: