Όσο μεγαλύτερο το σωματικό βάρος, τόσο περισσότεροι οι πονοκέφαλοι

ponokefaloi paxisarkia

ponokefaloi paxisarkiaΓιατί οι παχύσαρκοι υποφέρουν από διπλάσιους πονοκεφάλους από ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος

Τα πολλά επιπλέον κιλά διπλασιάζουν τις πιθανότητες που έχει κάποιος να υποφέρει από δυνατούς πονοκεφάλους και ημικρανίες, σύμφωνα με το πόρισμα μίας νέας έρευνας.

 

Ένας στους επτά ενήλικες υποφέρει από κεφαλαλγίες και αυτό είναι κάτι που κοστίζει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου περίπου 2 εκατομμύρια στερλίνες το χρόνο.

 

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει σύνδεση του βάρους του ασθενή με αυτό τον πόνο. Προέκυψε λοιπόν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν 81% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανίες από ότι όσοι έχουν φυσιολογικό βάρος.

 

Επεισοδιακές ημικρανίες επηρεάζουν την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι υποφέρουν από τις έντονες κεφαλαλγίες για λιγότερο από 15 ημέρες τον μήνα. Αντίθετα, τα άτομα με χρόνιες ημικρανίες υποφέρον σχεδόν τις μισές μέρες του μήνα.

 

Η έρευνα έδειξε ότι η απώλεια βάρους και η άσκηση μπορεί να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν όσους πάσχουν από ημικρανίες. Τα ευρήματα, επίσης, έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ πονοκεφάλου και παχυσαρκίας είναι ισχυρότερη σε άτομα κάτω των 50 ετών.

 

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε όσους υποφέρουν από χρόνιες ημικρανίες και σε όσους είναι παχύσαρκοι, αλλά η έρευνα είχε περιοριστεί σε εκείνους με τα λιγότερα συχνά συμπτώματα», δήλωσε η ερευνήτρια Dr Barbara Lee Peterlin , του Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη.

 

Για τη μελέτη, 3.862 άτομα με μέση ηλικία τα 47 έτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ύψος, το βάρος και τις ημικρανίες τους.

 

Οι 1.044 συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι και οι 188 από τους συμμετέχοντες είχαν περιστασιακές ή επεισοδιακές ημικρανίες, γύρω δηλαδή στις 14 – ή και λιγότερες – το μήνα.

 

Τα παχύσαρκα άτομα είχαν 81%  περισσότερες πιθανότητες να έχουν ημικρανία, ακόμα και με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογικά κιλά.

 

Η Dr. Peterlin δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τα άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ως προς τη διατροφή, αλλά και την άσκηση. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί κατά πόσον τα προγράμματα απώλειας βάρους μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στα παχύσαρκα άτομα που υποφέρουν από κεφαλαλγίες.

 

Πηγή:www.protothema.gr

 

 

Share

Be the first to comment on "Όσο μεγαλύτερο το σωματικό βάρος, τόσο περισσότεροι οι πονοκέφαλοι"

Leave a comment