Όζοι του θυρεοειδούς: Πότε γίνονται επικίνδυνοι;

thiroeidis

thiroeidisΟι όζοι του θυρεοειδούς είναι στερεά ή υγρά εξογκώματα , που σχηματίζονται εντός του θυρεοειδούς σας , ένα μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας , ακριβώς πάνω από το στέρνο σας. Η μεγάλη πλειοψηφία των όζων του θυρεοειδούς δεν είναι σοβαρή και δεν προκαλούν συμπτώματα . Ο καρκίνος του θυρεοειδούς  ευθύνεται για ένα μικρό ποσοστό των όζων του θυρεοειδούς . Συχνά δεν θα γνωρίζετε ότι έχετε  όζον του θυρεοειδούς μέχρι ο γιατρός σας να το ανακαλύψει κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας . Μερικά οζίδια του θυρεοειδούς , ωστόσο , μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα για να πιέσουν την τραχεία σας, καθιστώντας άβολη ή δύσκολη την κατάποση .Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τον τύπο του θυρεοειδούς που έχετε.

 

Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν  σημάδια  ή συμπτώματα . Περιστασιακά, ωστόσο , κάποιοι όζοι γίνονται τόσο μεγάλοι ώστε να μπορούν να προκαλέσουν :

 

Πρήξιμο στη βάση του λαιμού σας: Πατήστε στην τραχεία ή τον οισοφάγο σας, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή ή δυσκολία στην κατάποση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οζίδια θυρεοειδούς παράγουν επιπρόσθετα επίπεδα θυροξίνης , μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον θυρεοειδή αδένα σας. Η αύξηση θυροξίνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα , όπως: αιφνίδια , ανεξήγητη απώλεια βάρους νευρικότητα, ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Λίγα θυρεοειδή οζίδια είναι καρκινικά (κακοήθη ), αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς ποιά είναι κακοήθεις όζοι  από τα συμπτώματα και μόνο. Παρά το γεγονός ότι το μέγεθος δεν είναι προγνωστικό του κατά πόσον ένας όζος είναι κακοήθης ή όχι, οι καρκινικοί  όγκοι του θυρεοειδούς είναι πιο πιθανό να είναι μεγάλες σταθερές μάζες που αναπτύσσονται γρήγορα.

 

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό: Αν και οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς δεν είναι καρκινογενείς ( καλοήθης) και δεν προκαλούν προβλήματα , ρωτήστε το γιατρό σας να αξιολογήσει κάθε ασυνήθιστο πρήξιμο στο λαιμό σας , ειδικά αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση . Είναι σημαντικό να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα  του καρκίνου. Επίσης, ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν εμφανιστούν σημάδια και συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού , όπως :

 

Ξαφνική απώλεια βάρους , ακόμη κι αν η όρεξή σας είναι φυσιολογική ή έχει αυξηθεί

 

Προβλήματα ύπνου

 

Μυϊκή αδυναμία

 

Νευρικότητα ή ευερεθιστότητα

 

Αιτίες:

 

Διιάφορες συνθήκες μπορούν  να προκαλέσουν την ανάπτυξη ενός ή περισσοτέρων οζιδίων  στο  θυρεοειδή αδένα σας:

 

Ανεπάρκεια ιωδίου: Η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές τον θυρεοειδή αδένα να παράγει όζους του θυρεοειδούς . Όμως, η έλλειψη ιωδίου είναι σπάνια, όπου το ιώδιο προστίθεται συνήθως στο επιτραπέζιο αλάτι και άλλα τρόφιμα .

 

Υπερανάπτυξη του φυσιολογικού ιστού του θυρεοειδούς . Γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφές , αλλά η αύξηση αυτή – η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως ένα αδένωμα του θυρεοειδούς – είναι γενικά καλοήθης και δεν θεωρείται σοβαρή, αν δεν είναι ενοχλητική και προκαλεί επιπλοκές . Μερικά αδενώματα θυρεοειδούς ( αυτόνομα ή υπερλειτουργικά οζίδια του θυρεοειδούς ) παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες εκτός των κανονικών ρυθμιστικών επιρροών της υπόφυσή σας, που οδηγούν σε υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός ) .

 

Κύστη του θυρεοειδούς: Οι γεμάτες υγρές κοιλότητες ( κύστες ) στο θυρεοειδή είναι συχνά αποτέλεσμα του εκφυλισμού των αδενωμάτων του θυρεοειδούς . Συχνά , τα στερεά συστατικά αναμιγνύονται με υγρό σε κύστες του θυρεοειδούς. Οι κύστεις είναι συνήθως καλοήθεις , αλλά περιέχουν περιστασιακά κακοήθεις στερεά συστατικά .

 

Η χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς ( θυρεοειδίτιδα ): Η Νόσος του Hashimoto , μια διαταραχή του θυρεοειδούς , μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του θυρεοειδούς, διεύρυνσης και  μειώνουν τη δραστηριότητα θυρεοειδούς αδένα ( υποθυρεοειδισμός) .

 

Αδένωμα: « Βρογχοκήλη » είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα , η οποία μπορεί να προκληθεί από έλλειψη ιωδίου ή μια διαταραχή του θυρεοειδούς. Ένα αδένωμα περιέχει πολλά  διαφορετικά οζίδια στη βρογχοκήλη , αλλά η αιτία είναι λιγότερο σαφής .

 

Καρκίνος του θυρεοειδούς . Αν και οι πιθανότητες ένας όζος να είναι κακοήθης είναι μικρές , είστε σε υψηλότερο κίνδυνο , εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς ή άλλων μορφών καρκίνου των ενδοκρινών αδένων, είστε  ηλικίας κάτω των 30 ή άνω των 60 ετών , έχετε ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία , ιδιαίτερα στο κεφάλι και το λαιμό. Ένα οζίδιο που είναι μεγάλο και σκληρό ή προκαλεί πόνο ή δυσφορία είναι πιο ανησυχητικό για ενδεχόμενο κακοήθειας .

 

Επιπλοκές

 

Επιπλοκές που σχετίζονται με θυρεοειδείς οζίδια περιλαμβάνουν : Προβλήματα στην κατάποση ή την αναπνοή . Μεγάλα οζίδια ή αδένωμα – μια διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα που περιέχει πολλά διαφορετικά οζίδια – μπορεί να επηρεάσει την κατάποση ή την αναπνοή.

 

Υπερθυρεοειδισμός: Προβλήματα μπορούν να  συμβούν όταν ένας όζος ή βρογχοκήλη παράγει θυρεοειδείς ορμόνες, που οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό . Ο υπερθυρεοειδισμός με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους , μυϊκή αδυναμία , δυσανεξία στη ζέστη , και το άγχος ή ευερεθιστότητα . Πιθανές επιπλοκές του υπερθυρεοειδισμού σχετίζονται με  καρδιακές επιπλοκές,  οστεοπόρωση  και θυροτοξική κρίση , μια ξαφνική και δυνητικά απειλητική για τη ζωή σας εντατικοποίηση των συμπτωμάτων, που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα .

 

Προβλήματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς : Εάν ένας όζος του θυρεοειδούς είναι καρκινικός , η χειρουργική επέμβαση συνήθως απαιτείται . Σε γενικές γραμμές ,όταν όλος ή  ο περισσότερος θυρεοειδής αδένας έχει αφαιρεθεί , θα πρέπει να λαμβάνετε θεραπεία υποκατάστασης για το υπόλοιπο της ζωής σας . Οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται νωρίς και έχουν καλή πρόγνωση .

 

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

 

Αν δείτε ή αισθανθείτε έναν όζο του θυρεοειδούς – συνήθως στη μέση του κάτω μέρος του λαιμού σας , ακριβώς πάνω από το στέρνο σας – καλέστε το γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας σας για ένα ραντεβού άμεσα ,για την αξιολόγησή του  .

 

Συχνά , οι όζοι του θυρεοειδούς ανακαλύπτονται όταν είστε ήδη στο γραφείο του γιατρού σας κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας. Μερικές φορές, ένας όζος του θυρεοειδούς ανιχνεύονται όταν έχετε κάνει μια απεικονιστική εξέταση , όπως υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία , για να αξιολογηθεί  μια άλλη κατάσταση στο κεφάλι ή το λαιμό σας . Τα οζίδια  που ανιχνεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι συνήθως μικρότερα από εκείνα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης . Μόλις ένας όζος του θυρεοειδούς έχει εντοπιστεί , είναι απευθυνθείτε σε έναν ενδοκρινολόγο – γιατρός που ειδικεύεται στις διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος. Για να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ραντεβού σας , δοκιμάστε τις παρακάτω προτάσεις :

 

 

 

Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ – ραντεβού περιορισμούς. Κατά την επίσκεψή σας , να ρωτήστε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων για την προετοιμασία και για τις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να έχετε .

 

Καταγράψτε όλα τα συμπτώματα και τις αλλαγές που αντιμετωπίζετε, ακόμη και αν φαίνονται άσχετα με το τρέχον πρόβλημά σας .

 

Κάντε μια λίστα με σημαντικές ιατρικές πληροφορίες , συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων χειρουργικών επεμβάσεων , τα ονόματα όλων των φαρμάκων που παίρνετε και τυχόν άλλες καταστάσεις για τις οποίες έχετε υποβληθεί σε θεραπεία .

 

Σημειώστε το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας , συμπεριλαμβανομένων τυχόν ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς ή του καρκίνου του θυρεοειδούς . Ο γιατρός θα θέλει επίσης να γνωρίζει κάθε έκθεση σε ακτινοβολία που μπορεί να είχατε , είτε ως παιδί ή  ενήλικας .

 

Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας . Για παράδειγμα , αν οι όζους που δεν προκαλούν προβλήματα χρειάζονται θεραπεία και ποιές θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες .

 

Εξετάσεις και διάγνωση

 

Κατά την αξιολόγηση ενός αφαιρούμενου οζιδίου στο λαιμό σας , ένας από τους κύριους στόχους του γιατρού σας είναι να αποκλείσει την πιθανότητα καρκίνου . Ο γιατρός σας θα θέλει επίσης να γνωρίζει αν ο θυρεοειδή σας λειτουργεί σωστά . Οι δοκιμές περιλαμβάνουν :

 

 

 

Φυσικές εξετάσεις :

 

Τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς:  Τα επίπεδα στο αίμα της θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης , ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα σας και της θυρεοειδής ορμόνης ( TSH ) , όπου απελευθερώνοται από την υπόφυση σας , μπορεί να δείξει αν ο θυρεοειδή σας παράγει πάρα πολύ θυροξίνη ( υπερθυρεοειδισμός ) ή πολύ λίγο ( υποθυρεοειδισμός ) .

 

Το υπερηχογράφημα : Αυτή η τεχνική απεικόνισης χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα αντί για ακτινοβολία για να παράγει εικόνες. Παρέχει τις καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το σχήμα και τη δομή των όζων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση κύστεων από στερεά οζίδια , προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πολλαπλά οζίδια είναι παρόντες και είναι ο οδηγός για την εκτέλεση μιας βιοψίας .

 

Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα ( FNA ) βιοψία: Οι όζοι  συχνά στέλνονται για βιοψία για την επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καρκίνος . βιοψία (FNA ) βοηθά στη διάκριση  μεταξύ καλοήθων και κακοήθων όζων θυρεοειδούς. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας , ο γιατρός σας εισάγει μια πολύ λεπτή βελόνα στο οζίδιο και αφαιρεί ένα δείγμα των κυττάρων . Η διαδικασία , η οποία πραγματοποιείται στο γραφείο του γιατρού σας , διαρκεί περίπου 20 λεπτά και έχει λίγους κινδύνους . Ο γιατρός σας είναι πιθανό να πάρει δείγματα από ένα μόνο όζος . Αν έχετε περισσότερα από ένα οζίδιο , ο γιατρός σας θα λάβει δείγματα συνήθως αρκετά από αυτά.  Συχνά , ο γιατρός σας θα χρησιμοποιεί υπερήχους για την καθοδηγήση της τοποθέτηση της βελόνας . Τα δείγματα στη συνέχεια αποστέλλονται σε εργαστήριο

 

Σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς : Σε ορισμένες περιπτώσεις , ο γιατρός  μπορεί να συστήσει ένα σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς για την αξιολόγηση των όζων του θυρεοειδούς . Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής , ένα ισότοπο του ραδιενεργού ιωδίου ενίεται σε φλέβα του χεριού σας . Το μήκος ενός σπινθηρογραφήματος του θυρεοειδούς ποικίλλει , ανάλογα με το πόσο καιρό παίρνει το ισότοπο να φτάσει στο θυρεοειδή αδένα σας . Μπορεί να έχετε κάποια ενόχληση στο λαιμό. Το μειονέκτημα μιας σάρωσης του θυρεοειδούς είναι ότι δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ καλοήθων και κακοήθων κρύα οζίδια .

 

 

 

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

 

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του θυρεοειδούς που έχετε .

 

 

 

Θεραπεία καλοήθη οζίδια: Εάν ένας όζος του θυρεοειδούς δεν είναι καρκινικός, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές :

 

 

 

Προσεκτική αναμονή . Εάν μια βιοψία δείχνει ότι έχετε καλοήθη όζο του θυρεοειδούς , ο γιατρός  μπορεί να προτείνει απλά να παρακολουθηθεί η  κατάστασή σας , που συνήθως σημαίνει ότι έχει μια φυσική εξέταση και τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς σε τακτά χρονικά διαστήματα . Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει μια άλλη βιοψία αν ο όζος μεγαλώνει . Εάν ένας καλοήθης όζος του θυρεοειδούς παραμένει αμετάβλητος , μπορείτε  να μην χρειαστεί θεραπεία πέρα από προσεκτική παρακολούθηση .

 

Θυρεοειδούς θεραπεία καταστολής ορμονών: Αυτό περιλαμβάνει τη θεραπεία καλοήθης όζου με λεβοθυροξίνη ( Levoxyl , Synthroid , κ.ά.) , μια συνθετική μορφή της θυροξίνης που παίρνετε σε μορφή χαπιού . Η ιδέα είναι ότι η παροχή πρόσθετων θυρεοειδικών ορμονών θα σηματοδοτήσει την υπόφυση για να παράγουν λιγότερο TSH , η ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη των ιστών του θυρεοειδούς . Αν και αυτό ακούγεται καλό στη θεωρία , η θεραπεία με λεβοθυροξίνη είναι ένα θέμα μεγάλης συζήτησης . Δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι η θεραπεία συρρικνώνεται σταθερά οζίδια ή ακόμα και ότι η συρρίκνωση μικρές , καλοήθη οζίδια είναι απαραίτητη .

 

Χειρουργική: Περιστασιακά , ένας όζος που είναι σαφώς καλοήθης μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση , ειδικά αν είναι τόσο μεγάλος που καθιστά δύσκολο την αναπνοή ή την κκατάποση . Η χειρουργική επέμβαση , επίσης, θεωρείται η καλύτερη επιλογή για τα άτομα με μεγάλα πολυοζώδη βρογχοκήλη .

 

Η συνήθης θεραπεία για τους κακοήθεις όζους είναι η χειρουργική αφαίρεση , συχνά μαζί με την πλειοψηφία του θυρεοειδικού ιστού – μια διαδικασία που ονομάζεται σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή . Οι κίνδυνοι από τη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς περιλαμβάνει  βλάβη στο νεύρο που έχει τον ελέγχο των φωνητικών χορδών και των ζημιών στους παραθυρεοειδείς αδένες σας –  μικροί αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του θυρεοειδούς αδένα που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα σας . Μετά από θυρεοειδεκτομή , θα πρέπει να ακολουθείται δια βίου θεραπεία με λεβοθυροξίνη (παρέχει το σώμα σας με τις συνήθεις ποσότητες της ορμόνης του θυρεοειδούς .

 

 

 

Θεραπεία οζιδίων  που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό: Εάν ένας όζος του θυρεοειδούς είναι η παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς , υπερφόρτωση συνήθη επίπεδα παραγωγής του θυρεοειδούς αδένα σας ορμόνη , ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη θεραπεία σας για τον υπερθυρεοειδισμό . Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει :

 

 

 

Ραδιενεργό ιώδιο : Οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά ραδιενεργό ιώδιο για την αντιμετώπιση υπερλειτουργικών αδενωμάτων ή βρογχοκήλη . Λαμβάνεται ραδιενεργό ιώδιο,κάψουλα ή σε υγρή μορφή, το οποίο απορροφάται από το θυρεοειδή αδένα σας , προκαλώντας τα οζίδια να συρρικνωθούν και τα σημάδια και τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού υποχωρούν, συνήθως μέσα σε δύο έως τρεις μήνες.

 

Αντί – θυρεοειδούς φάρμακα . Σε ορισμένες περιπτώσεις , ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα αντι – φάρμακο για τον θυροειδή , όπως μεθιμαζόλη ( Tapazole ) για να μειώσει τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού . Η θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια και μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες στο συκώτι σας , έτσι είναι σημαντικό να συζητηθούν οι κίνδυνοι και τα οφέλη της θεραπείας με το γιατρό σας .

 

 

 

Πηγή:www.madata.gr

Share

Be the first to comment on "Όζοι του θυρεοειδούς: Πότε γίνονται επικίνδυνοι;"

Leave a comment

error: