Ωφέλιμη η γυμναστική για την καρδιακή υγεία των ατόμων με διαβήτη

gym_diavitis

gym_diavitisΗ υψηλής έντασης γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή δομή και παράλληλα να βοηθήσει τους ασθενείς να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο του διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιουκαστ στη Μ.Βρετανία, με επικεφαλής τους Δρ Μάικλ Τρενελ και Σοφι Κασιντι, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση μικρή ομάδα 23 ατόμων που έπασχαν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Στόχος ήταν να μελετήσουν την επίπτωση της σωματικής άσκησης στην καρδιακή λειτουργία τους.

Ως γνωστόν, τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν διπλάσια πιθανότητα από τα υγιή να πάσχουν από καρδιακή νόσο, κύρια αιτία θανάτου και επιπλοκών στους συγκεκριμένους ασθενείς.

Η επίδραση του διαβήτη στην καρδιά είναι πρώιμη, επιφέροντας αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας, χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα. Και παρά την σημασία της καρδιάς στην ανθρώπινη φυσιολογία, ελάχιστες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την βελτίωση της δομής και της λειτουργικότητάς της.

Απ’ την άλλη ένας δραστήριος τρόπος ζωής είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου ΙΙ και η γυμναστική συστήνεται ανεπιφύλακτα μαζί με καλή διατροφή.

Αλλά και πάλι οι άμεσες επιδράσεις της γυμναστικής στην καρδιακή υγεία των πασχόντων από διαβήτη δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς.

Τώρα λοιπόν οι βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να αποδείξεις ότι σύντομα διαστήματα έντονης γυμναστικής αυξάνουν τον καρδιακό παλμό περισσότερο από τα μεγάλα διαστήματα μέτριας άθλησης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίπτωση της επαναλαμβανόμενης συνεδρίασης έντονης ποδηλασίας για έως 90 δευτερόλεπτα, στον έλεγχο του διαβήτη και την καρδιά.

Με τυχαία επιλογή οι 23 εθελοντές, είτε για 12 εβδομάδες έκαναν το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης, είτε συνέχισαν την καθημερινότητά τους όπως συνήθως. Η καρδιακή δομή και λειτουργία καταγράφηκαν μέσω μαγνητικής λειτουργικής απεικόνισης, ενώ ο διαβήτης μέσω του κλασσικού τεστ ανοχής γλυκόζης από του στόματος.

Εν τέλει οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έντονη σύντομης διάρκειας γυμναστική συντέλεσε σε σημαντική βελτίωση της καρδιακής δομής και λειτουργίας. Ιδιαίτερο όφελος προέκυψε για την αριστερή κοιλία, η οποία συνήθως πλήττεται από τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Η γυμναστική την έκανε ισχυρότερη και πιο λειτουργική. Σημαντικό αλλά μέτριο ήταν και το όφελος ως προς τον έλεγχο του διαβήτη.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η γυμναστική μπορεί να αναστρέψει κάποιες από τις πρώιμες καρδιακές αλλαγές που συνήθως εντοπίζουμε στα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, η έντονη και σύντομης διάρκειας γυμναστική ωφελεί τόσο την καρδιά όσο και τον έλεγχο του διαβήτη. Συνεπώς, η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να παραμένουν σωματικά δραστήριοι» σημειώνουν οι ερευνητές.

 

in.gr

Share

Be the first to comment on "Ωφέλιμη η γυμναστική για την καρδιακή υγεία των ατόμων με διαβήτη"

Leave a comment

error: