Ωφέλιμη για τις γυναίκες μία «μικρή» ασπιρίνη την ημέρα μετά τα 65

aspirini

aspiriniΜία χαμηλή δόση ασπιρίνης την ημέρα μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ασπιρίνη είναι γνωστή ως το φάρμακο που προστατεύει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει διαφανεί ότι προστατεύει και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ωστόσο είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι (γαστρορραγία) και σε άλλα τμήματα του πεπτικού και γι’ αυτό αντενδείκνυται σε όσους έχουν ιστορικό πεπτικών νοσημάτων, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρέπει να την παίρνουν συστηματικά μόνο οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά προβλήματα όπως γίνεται σήμερα (σ.σ. αποτελεί λ.χ. τμήμα της συνήθους αγωγής μετά το έμφραγμα) ή αν πρέπει να λαμβάνεται προληπτικά και από τους υγιείς.

Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ολλανδούς και αμερικανούς επιστήμονες, συμμετείχαν 27.939 γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίες είτε έπαιρναν 100 mg ασπιρίνης την ημέρα, είτε μία ανενεργό ουσία.

Η λήψη γινόταν για προληπτικούς λόγους, καθώς καμία εθελόντρια δεν είχε ιστορικό των υπό εξέτασιν νοσημάτων κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί 15 χρόνια, για να δουν πόσα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και γαστρεντερικής αιμορραγίας εξαιτίας του φαρμάκου θα παρουσιάζονταν.

Στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογηθούν τα δυνητικά οφέλη της ασπιρίνης έναντι των δυνητικών κινδύνων.

Στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας παρακολούθησης, καταγράφηκαν συνολικά 604 κρούσματα καρδιαγγειακής νόσου, 168 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, 1.832 κρούσματα άλλων καρκίνων και 302 μείζονα γαστρεντερικά αιμορραγικά επεισόδια που χρειάσθηκαν διακομιδή στο νοσοκομεία.

Τα επόμενα χρόνια, καταγράφηκαν ακόμα 107 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και 1.388 κρούσματα άλλων καρκίνων.

Σε όλες τις ηλικίες, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν οριακή μείωση στον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και υψηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας.

Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, όμως, τα οφέλη ήταν πολύ σημαντικά και υπερκάλυπταν μακράν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Με βάση αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές υπολόγισαν πως για κάθε 29 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών που παίρνουν προληπτικά μία χαμηλή δόση ασπιρίνης την ημέρα, θα αποτρέπεται ένα κρούσμα καρκίνου του παχέος εντέρου ή στεφανιαίας νόσου.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Λ. Τζ. Βισέρεν, από το Τμήμα Αγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Heart».

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ωφέλιμη για τις γυναίκες μία «μικρή» ασπιρίνη την ημέρα μετά τα 65"

Leave a comment

error: