«Ωράριο» για επιτυχή δίαιτα

wrario_epitixi_diaita

Η κατανάλωση γευμάτων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να οδηγήσει στην καύση λίπους, ακόμη και χωρίς στερήσεις, υποστηρίζουν ισραηλινοί επιστήμονες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology», τα ευρήματα δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού χρονικού προγραμματισμού θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτυχή απώλεια βάρους, χωρίς περιορισμό στην κατανάλωση λιπαρών τροφών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε λιπαρά αλλά και η διατήρηση ενός «άναρχου» προγράμματος ως προς την κατανάλωσή τους, αποσυντονίζουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και επεμβαίνουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

  • Η εντυπωσιακή μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του διατροφικού «ωραρίου» και της πρόσληψης λιπαρών σε τέσσερις ομάδες ποντικιών, επί ένα διάστημα 18 εβδομάδων, για να δουν κατά πόσο ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων θα μπορούσε να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας πλούσιας σε λιπαρά δίαιτας στο βάρος των πειραματόζωων.

Οι δύο εκ των τεσσάρων ομάδων ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγούσε τα ζώα στην παχυσαρκία. Τα ποντίκια της μιας ομάδας τρέφονταν την ίδια ώρα κάθε μέρα, ενώ εκείνα της δεύτερης τρέφονταν όποτε αυτά επιθυμούσαν.

Οι άλλες δύο ομάδες ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, όπου πάλι η μια έτρωγε σε συγκεκριμένες ώρες και η άλλη όχι.

Στο τέλος της δοκιμασίας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια και των τεσσάρων ομάδων είχαν πάρει βάρος, με την ομάδα που ακολουθούσε την πλούσια σε λιπαρά διατροφή σε ακανόνιστες ώρες να έχει συσσωρεύσει τα περισσότερο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν παρόλα αυτά ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφή πλούσια σε λιπαρά σε συγκεκριμένες ώρες στο τέλος του πειράματος βρίσκονταν οργανικά σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με εκείνα που έτρωγαν τροφή χαμηλών λιπαρών όποτε ήθελαν. Συγκεκριμένα τα επίπεδα χοληστερόλης τους είχαν κάνει «βουτιά» κατά 21% ενώ παρουσίαζαν κατά 1,4 φορές υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σχέση με την ομάδα που ακολουθούσε τη διατροφή χαμηλών λιπαρών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η διατήρηση ενός διατροφικού ωραρίου προηγείται σε σημασία της πρόσληψης λιπαρών, οδηγώντας έτσι σε έναν βελτιωμένο μεταβολισμό και αποτρέποντας την παχυσαρκία» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Όρεν Φρόι. «Η βελτίωση του μεταβολισμού μέσω των προσεκτικά προγραμματισμένων γευμάτων, χωρίς τον περιορισμό των τροφών του ημερήσιου διατροφικού μενού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας» καταλήγει.

 

 

 

 

e-diet.gr

Share

Be the first to comment on "«Ωράριο» για επιτυχή δίαιτα"

Leave a comment