Ψυχοθεραπεία και εμμηνόπαυση

Η ψυχολογική επίδραση της εμμηνόπαυσης

Καθώς μια γυναίκα πλησιάζει στην ηλικία της εμμηνόπαυσης, το να βιώσει τις πρώτες τις εξάψεις μπορεί να είναι ένα ορόσημο. Είναι ένα σημάδι της έναρξης της εμμηνόπαυσης. Μαζί όμως με αυτό μπορεί να υπάρξει και μια αίσθηση τεράστιας απώλειας – νεότητας, ελκυστικότητας, θηλυκότητας και για άλλες μια υπαρξιακή κρίση. Σ΄αυτή την κρίση η γυναίκα μπορεί συνειδητά ή ασυνείδητα να αρχίσει να διαπραγματεύεται πού βρίσκεται η ζωή της τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον…

Το παραπάνω αίσθημα…

μπορεί να φέρει μια νέα αρχή ενός νέου κεφαλαίου ή μια αίσθηση αποτυχίας, τρόμου και φόβου για αυτό που βρίσκεται μπροστά. Για μια γυναίκα πάλι που δεν έχει κάνει παιδιά, η εμμηνόπαυση φέρνει τη συνειδητοποίηση ότι η μητρότητα δεν είναι πλέον δυνατή. Ακόμη και για άλλους που έχουν κάνει παιδιά, μπορεί να υπάρξει θλίψη και απώλεια στο τέλος αυτού του κεφαλαίου της ζωής τους – η ικανότητα δηλαδή να αντέχουν και να φέρνουν ζωή στον κόσμο.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο…

…και στις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Η απώλεια της λίμπιντο μπορεί να σηματοδοτήσει την απώλεια της αίσθησης της θηλυκότητας και της επιθυμίας και να ασκήσει μια ορισμένη πίεση στη σχέση με τον σύντροφό της. Μπορεί επίσης αυτή η φάση να την βρίσκει μεταξύ της ενασχόλησης με εφήβους και ηλικιωμένους γονείς, και αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Μπορεί να είναι ανήσυχη εσωτερικά αλλά ταυτόχρονα να έχει χαμηλή ενέργεια. Επιπλέον το να έχει μια κόρη που μεγαλώνει και γίνεται όμορφη γυναίκα, μπορεί να είναι δύσκολο όταν ταυτόχρονα νιώθει ότι η ελκυστκότητά της μειώνεται.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;

Όταν μια γυναίκα εμφανίζει συμπτώματα εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της για να το διερευνήσει και να το αντιμετωπίσει τόσο από σωματική όσο και από  ιατρική άποψη. Παράλληλα με αυτό, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσειτα συμπτώματά της και από πλευράς συναισθηματικής και ψυχικής υγείας, ώστε να έχει επαρκή υποστήριξη στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Στη φάση αυτή η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Η εμμηνόπαυση μπορεί να εκδηλωθεί με δύσκολα συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, δυσκολίες με θυμό, κόπωση, αίσθημα υπερέντασης και προβλήματα σχέσεων. Μπορεί επίσης να είναι μια στιγμή που προηγούμενα τραύματα ή προβλήματα παιδικής ηλικίας πιθανώς να έρθουν στο προσκήνιο.

Ένας ψυχοθεραπευτής…

ακούγοντας και κατανοώντας πραγματικά τι συμβαίνει, μπορεί να τη βοηθήσει να εξερευνήσει τα ζητήματα με τα οποία παλεύει ώστε να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει την άποψή της για το τι συμβαίνει στη ζωή της. Αυτό θα τη βοηθά να αποκτήσει περισσότερο χώρο και ανακούφιση ως προς αυτά τα ζητήματα και να βρει διαφορετικούς τρόπουςγια να τ ΄αντιμετωπίσει.

Επίσης η ψυχοθεραπεία μπορεί να τη βοηθήσει…

στο να ανακαλύψει και άλλες εσωτερικές της δυνατότητες που μέχρι τώρα δεν ήξερε ότι διαθέτει καθώς και να βρει υποστήριξη από περισσότερους ανθρώπους γύρω της. Ειδικά όταν αισθάνεται καταπονημένη και αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πολλές γυναίκες είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να περιγράψουν πηγές έντασης και συμπτώματα άγχους, αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να αφιερώσουν χρόνο για τον εαυτό τους. Η αναγνώριση ενός προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης.

Αν και πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες…

…δεν μπορούν να αλλάξουν, οι στις γυναίκες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής και να δημιουργήσουν μια ανανεωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, ισορροπίας και αρμονίας.

Τέλος, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα …

να έχει μια πιο ευρεία οπτική γύρω από τον αντίκτυπο της εμμηνόπαυσης στη ζωή της. Μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση βιώνει τεράστιες αλλαγές, σωματικές, συναισθηματικές και πνευματικές. Όσο κι αν προσπαθεί να αντισταθεί στην εμμηνόπαυση, δεν μπορεί να τη σταματήσει.

Είναι σημαντικό λοιπόν η απεραντοσύνη τέτοιων αλλαγών…

να αναγνωρίζεται τόσο από την ίδια όσο και από τους γύρω της. Πρέπει να αντιμετωπίσει το θάνατο της γονιμότητάς της, την απώλεια της νιότης της και να αποδεχθεί ότι δεν είναι πλέον σε θέση να τραβήξει την προσοχή που είχε κάποτε. Ωστόσο, εάν είναι σε θέση να συμβιβαστεί με αυτές τις αλλαγές, μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μέλλον με περισσότερη αποδοχή και ηρεμία και ίσως ακόμη και να το δει ως μια μετάβαση σε ένα άλλο κεφάλαιο της ζωής της. ‘Ενα κεφάλαιο που θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη προσωπική ελευθερία και ανταμοιβές με τον δικό του τρόπο.

Ευχαριστούμε τη Στρατηγούλα Παρασκευοπούλου, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια,

Επιτημονικό Συνεργάτη ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ ( Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης), για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ψυχοθεραπεία και εμμηνόπαυση"

Leave a comment

error: