Χυμοί ροδιού με περισσότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά

xymos_rodi

xymos_rodi Ακόμα ένα λόγο για να διαβάζουμε προσεκτικά τις συσκευασίες των τροφίμων ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αναλύοντας την περιεκτικότητα σε ζάχαρη πολλών φρουτοχυμών διαπίστωσαν πως ακόμα και μερικοί που φαίνονταν σούπερ-υγιεινοί, περιείχαν στην πραγματικότητα περισσότερη ζάχαρη απ’ όση ένα κουτάκι κανονικό αναψυκτικό!

Ένας κλασικός «χυμός» από κράνμπερι, λ.χ., βρέθηκε να περιέχει 11 γραμμάρια ζάχαρη ανά 100 ml, ένας άλλος από ρόδι διαπιστώθηκε ότι περιέχει 12,1 γραμμάρια ζάχαρη ανά 100 ml, ενώ ένα κουτάκι πλήρες αναψυκτικό περιέχει 10,6 γραμμάρια ζάχαρη (ή 7 κουταλάκια του καφέ).

Οι σχετικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της βρετανικής ΈνωσηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης (LGA) που εκπροσωπεί περισσότερες από 370 τοπικές αυτοδιοικήσεις στην Αγγλία και την Ουαλία.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της LGAπολλά ροφήματα δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η «κρυφή» ύπαρξή της σε προϊόντα που προωθούνται ως καθ’ όλα υγιεινά, αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς ανθυγιεινά.

«Είναι εντελώς απαράδεκτα τα επίπεδα ζάχαρης που βρήκαμε σε ορισμένα ροφήματα», δήλωσε η κυρία Ίζι Σέκομπ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ευεξίας της LGA. «Προϊόντα σαν κι αυτά τροφοδοτούν την επιδημία της παχυσαρκίας και γαλουχούν μια γενιά υπέρβαρων παιδιών.

»Μερικές εταιρείες είναι πρόθυμες να μειώσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα τους, αλλά άλλες χρονοτριβούν όσο μπορούν. Πρέπει όλες να κινηθούν γρήγορα».

Τι μπορούν να κάνουν στο μεσοδιάστημα οι καταναλωτές; Να μάθουν να «αποκωδικοποιούν» τις ετικέτες των τροφίμων. Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος – βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας, όσοι χυμοί αναγράφουν «νέκταρ» ή «φρουτοποτό» έχουν προσθήκη ζάχαρης.

«Μόνο οι χυμοί που γράφουν “100% φυσικός χυμός, χωρίς προσθήκη ζάχαρης” περιέχουν ουσιαστικά μόνο τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και όχι προστιθέμενα», τονίζει.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Χυμοί ροδιού με περισσότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά"

Leave a comment

error: