Χριστούγεννα… ασφαλείας

Κανόνες προστασίας  για σας και την οικογένειά σας

Περίτεχνες γιρλάντες, υπέροχα πολύχρωμα φώτα, αστραφτερά στολίδια, τραπέζια φορτωμένα με κάθε λογής λιχουδιά… Τα Χριστούγεννα, μια από τις πιο χαρούμενες περιόδους της χρονιάς ιδίως για τα παιδιά, είναι πλέον εδώ. Όμως, επειδή ακόμα και το πιο όμορφο, μπορεί να γίνει επικίνδυνο εάν δεν τηρηθούν ορισμένοι κανόνες ασφαλείας, έχετε υπόψη σας τα παρακάτω για να περάσετε τις γιορτές όλοι σας καλά...

 

1. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών…

… περισσότερα από 60 Ελληνόπουλα, κυρίως προσχολικής ηλικίας, τραυματίζονται κάθε χρόνο από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Πώς; Σπάζοντας κάποια μπάλα και… τρώγοντας ένα κομμάτι της ή καταπίνοντας  ένα λαμπάκι του δένδρου… Η λύση σε τέτοιου είδους ατυχήματα είναι να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα – και να μην ξεχνάτε  τους παρακάτω κανόνες ασφαλείας:

 

Xριστουγεννιάτικο δένδρο

Διαλέξτε ένα φρέσκο φυσικό δέντρο με πράσινα κλαδιά και φύλλα, που δε θα πέφτουν όταν το κουνάτε. Ελέγξτε πόσο φρέσκο είναι τραβώντας και λυγίζοντας τις βελόνες του, οι οποίες  δεν πρέπει να αποκολλώνται εύκολα ούτε να σπάνε. Επιπλέον, στηρίξτε το δέντρο σας καλά στη βάση του ώστε να μην ανατρέπεται με το παραμικρό.

– Όσοι διαλέξετε ψεύτικο δέντρο, φροντίστε να είναι ανθεκτικό στη φωτιά.

Τοποθετήστε το δένδρο μακριά από το τζάκι, τη σόμπα και το καλοριφέρ. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το τοποθετήσατε κάπου που δεν κλείνει πόρτες ή εξόδους.

Hλεκτρικά φωτάκια

Πριν τα αγοράσετε, δοκιμάστε τα αν λειτουργούν σωστά. Μη βάζετε ποτέ μέσα στο σπίτι λαμπάκια εξωτερικού χώρου – και έξω από το σπίτι λαμπάκια εσωτερικού χώρου. Οι σχετικές ενδείξεις υπάρχουν για λόγους ασφαλείας και πρέπει να τις τηρείτε.

-Εάν χρησιμοποιήσετε τα φωτάκια της προηγούμενης χρονιάς, ελέγξτε τα εξονυχιστικά, αναζητώντας «γυμνά» σημεία στο καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια και χαλαρές συνδέσεις. Μη διστάσετε να πετάξετε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ μη συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.

-Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά λαμπάκια σε μεταλλικό δένδρο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ηλεκτροπληξία από ένα χαλασμένο λαμπάκι.

Δέστε καλά τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι ή τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην πέσουν ή να μην σπάσουν σε περίπτωση δυνατού αέρα. Για να τα στερεώσετε χρησιμοποιήστε ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο ή πλαστικό στήριγμα, και όχι μεταλλικά στηρίγματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Να σβήνετε όλα τα φώτα του δένδρου (καθώς και τα κεριά, οπουδήποτε στο σπίτι και το τζάκι) πριν πέσετε για ύπνο και πριν βγείτε από το σπίτι για τον οποιονδήποτε λόγο.

Xριστουγεννιάτικη διακόσμηση

-Να χρησιμοποιείτε μόνο άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Αν τα παιδιά σας είναι μικρά, αποφύγετε τα αιχμηρά ή εύθραυστα στολίδια και προτιμήστε τα συνθετικά που δεν σπάνε όταν πέσουν από ύψος. Φροντίστε τα χρυσόχαρτα που θα χρησιμοποιήσετε για αμπαλάζ ή διάκοσμο, να μην …πέσουν στα χέρια των παιδιών σας, γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να κινδυνέψουν να πνιγούν.

-Εάν χρησιμοποιήσετε σπρέι που μιμείται το χιόνι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει η ένδειξη “μη τοξικό”. Να ακολουθείτε επίσης κατά γράμμα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του.

Μη βάζετε ποτέ στο δέντρο αναμμένα κεριά – ούτε πάνω του, ούτε από κάτω ή κοντά του. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

-Να θυμάστε ότι μερικά από τα χριστουγεννιάτικα φυτά όπως τα γκι, μπορεί να είναι δηλητηριώδη, γι’ αυτό φροντίστε να τα τοποθετείτε σε μέρος όπου δεν φτάνουν τα παιδιά.

-Να προτιμάτε στολίδια, λαμπάκια και δέντρα που φέρουν την ένδειξη «CE» (υποδηλώνει ότι η κατασκευή τους πληρεί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

 

2. ΑΦΟΒΑ …ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

 

Γιορτινό μαγείρεμα…υψηλού επιπέδου

-Χρησιμοποιήστε αντί άλλης λιπαρής ουσίας, λάδι ελιάς.

Προτιμήστε μόνον ένα είδος κρέατος. Δεν χρειάζεται στο ίδιο τραπέζι να έχετε και γαλοπούλα και κρέας και αλλαντικά.

Ψήστε τη γαλοπούλα ή το χοιρινό χωρίς να προσθέσετε λάδι στο ταψί.

Αρκεί να ρίξετε στον πάτο του σκεύους λίγο νερό και να τα ραντίζετε το κρέας στη διάρκεια του ψησίματος με κρασί.

Αντί να τσιγαρίσετε τα λαχανικά, ψιλοκόψτε τα, στραγγίστε τα και ανακατέψτε τα με λίγο λάδι.

-Τα λαχανικά αποτελούν μια εξαιρετική βάση για σαλάτες, πίτες, ογκρατέν – όχι μόνο για τη γευστικότητα και το άρωμά τους- αλλά και γιατί βοηθούν στην απορρόφηση του λίπους.

Δώστε γεύση στα φαγητά σας με μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα (όμως  χωρίς υπερβολές), καθώς αυτά βοηθούν στην πέψη και έχουν άφθονα μέταλλα και βιταμίνες. Μη χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι, γιατί επιβαρύνει τα νεφρά, την καρδιά και την πίεση.

-Γλυκά όπως τούρτες, πάστες κ.τ.λ επιβαρύνουν πολύ την πέψη, ιδίως μετά από το βαρύ εορταστικό γεύμα. Γι’ αυτό επιλέξτε ως επιδόρπιο απλά γλυκά, όπως ζελέ με φρούτα ή φρούτα κομπόστα.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Χριστούγεννα… ασφαλείας"

Leave a comment

error: