Γύρω στις 50,055 νέες περιπτώσεις καρκίνου, εκ των οποίων οι 327 αφορούν παιδιά καταγράφει η χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών.
Τα παραπάνω στοιχεία, έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά από 78 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, μέχρι το Φεβρουάριο του 2016.
Το ΕΑΝ, ακολουθώντας τις διεθνείς συστάσεις, αναδιαρθρώθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ και από το 2014 συλλέγει συστηματικά στοιχεία, μέσω των καταγραφέων καρκίνου και της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής.
Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, με 8,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, αριθμός που εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 13% των θανάτων συνολικά. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες, γεγονός που τον καθιστά κύρια απειλή για τη δημόσια υγεία. Εξαιτίας αυτού, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των νέων περιπτώσεων καρκίνου κατά 15% μέχρι το 2020.
Στην Ελλάδα, το πρόβλημα του καρκίνου είναι συνολικά υποεκτιμημένο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η απουσία επαρκών και αξιόπιστων επιδημιολογικών δεδομένων. Η έλλειψη των δεδομένων αυτών αποτελεί τροχοπέδη για τη μελέτη της νόσου και την παροχή της απαιτούμενης φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς, καθιστώντας αδύνατη τη διαμόρφωση στοχευμένης πολιτικής κατά του καρκίνου.
Τα παραπάνω συμπεράσματα αναμένεται να τεθούν εφ όλης της ύλης, κατά την διάρκεια του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας, με τίτλο «Δημόσια Υγεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: κοινοί στόχοι», το οποίο διοργανώνει ο Τομέας Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.), στις 21 – 23 Μαρτίου στην Αθήνα.
Εξάλλου, στο πρόσφατο συνέδριο του Health Daily και της Boussias, για τις πολιτικές του καρκίνου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος τόνισε ότι στην Ελλάδα της κρίσης, το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων ανταγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους. «Οι βασικές λύσεις στο θέμα του καρκίνου, είναι η ανανέωση δυναμικού που ασχολείται με το management της υγείας και η μείωση του κόστους σε ζωές και αντίκτυπο στο σύστημα υγείας είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση» δήλωσε ο κ. Φιλόπουλος.
onmed.gr
Be the first to comment on "Χιλιάδες νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα καταγράφει το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών"