ΧΑΠ: Μία ύπουλη και άγνωστη νόσος που «κλέβει» εκατομμύρια ζωές

hap

hapΤο παράδοξο είναι ότι παρά τη μεγάλη συχνότητά της, αλλά και τους υψηλούς δείκτες θνησιμότητας, η ΧΑΠ είναι μία νόσος άγνωστη τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους καπνιστές, αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες της Υγείας που δεν ασχολούνται με νοσήματα του αναπνευστικού.

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Μία ύπουλη νόσο που χτυπά άνδρες και γυναίκες και προσβάλλει ιδιαίτερα τους καπνιστές (περίπου το 15-20% των καπνιστών νοσούν ή θα νοσήσουν από ΧΑΠ). Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι πάσχουν 500.000-700.000 άνθρωποι, με περίπου τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν καν.

 

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, καθηγητής κ. Ρασιδάκης, τόνισε ότι η ΧΑΠ ευθύνεται για 3-3,5 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα και αποτελεί την 5η αιτία αναπηρίας και την 4η αιτία θανάτων με προοπτική ανόδου στην 3η θέση τα επόμενα χρόνια, ενώ αποτελεί ήδη μία από τις 2-3 βασικές νόσους (μαζί με την στεφανιαία νόσο και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) που επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία των ασφαλιστικών ταμείων σε θέματα Yγείας.

 

Το παράδοξο είναι ότι παρά τη μεγάλη συχνότητά της, αλλά και τους υψηλούς δείκτες θνησιμότητας, η ΧΑΠ είναι μία νόσος άγνωστη τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους καπνιστές, αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες της Υγείας που δεν ασχολούνται με νοσήματα του αναπνευστικού.

 

Το πρόβλημα είναι ότι η ΧΑΠ δεν γίνεται αντιληπτή κοινωνικά σαν ασθένεια, καθώς η εικόνα ενός καπνιστή 40-45 ετών που βήχει (τσιγαρόβηχας), βγάζει πτύελα και λαχανιάζει εάν ανέβει μία μικρή ανηφόρα ή δύο ορόφους συχνά θεωρείται «φυσιολογική» ή «αναμενόμενη», ενώ στην πραγματικότητα είναι νόσος που απειλεί άμεσα τη ζωή του.

 

Οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν τελικά στο γιατρό σε τόσο προχωρημένο στάδιο που δεν μπορεί να τους βοηθήσει.

 

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ΧΑΠ, με τη χώρα μας να κατέχει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία την 19η θέση παγκοσμίως στη λίστα των ενηλίκων καπνιστών, με ποσοστό 38% που είναι το μεγαλύτερο στη Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα κατέχουμε την 3η θέση στον αριθμό καταναλούμενων τσιγάρων ανά ενήλικα και ανά έτος (2795 τσιγ/ενηλ/έτος).

 

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Πνευμονολόγων το πρόβλημα οξύνεται ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι ακόμα και μεγάλα Πανεπιστημιακά ή Γενικά Νοσοκομεία της Αττικής (Λαϊκό, ΚΑΤ, Ιπποκράτειο, Γ. Γεννηματάς, Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, Τζάνειο, Ασκληπιείο Βούλας, Μεταξά κλπ), δεν έχουν στο οργανόγραμμα τους ούτε 1 θέση πνευμονολόγου.

 

Μάλιστα, από τους 1.500 πνευμονολόγους που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, ζήτημα εάν το ¼ αξιοποιείται για την αντιμετώπιση της νόσου τόσο στα μεγάλα νοσοκομεία όσο και στις μικρές επαρχιακές μονάδες.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την ΧΑΠ (20 Νοεμβρίου 2013), η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί την Πολιτεία να στελεχώσει όχι μόνο τα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας με Πνευμονολογικές Κλινικές αλλά ακόμα και την πλέον στοιχειώδη Υγειονομική Μονάδα με γιατρούς Πνευμονολόγους, που το γνωστικό τους πεδίο είναι η διάγνωση και η θεραπεία όλων των παθήσεων του αναπνευστικού.

 

skai.gr

 

 

Share

Be the first to comment on "ΧΑΠ: Μία ύπουλη και άγνωστη νόσος που «κλέβει» εκατομμύρια ζωές"

Leave a comment