Χάπι για την καρδιά από… σοκολάτα

hapi sokolatas

hapi sokolatasΜπορεί ένα χάπι από… σοκολάτα να προστατεύσει τον οργανισμό από την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό; Σύμφωνα με επιστήμονες, κάτι τέτοιο δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες του κακάο είναι γνωστές εδώ και αρκετά χρόνια.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κακάο βελτιώνει τα επίπεδα της πίεσης και της χοληστερόλης, την κατάσταση των αρτηριών, αλλά και ότι βοηθά τον οργανισμό να κάνει καλύτερη χρήση της ινσουλίνης.

Ολα τα παραπάνω οδήγησαν τους επιστήμονες στη δημιουργία ενός χαπιού που περιέχει φλαβονόλες σε υψηλές δόσεις και μάλιστα μεγαλύτερες από εκείνες που μπορεί να πάρει κανείς καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα. Οι ερευνητές ετοιμάζονται να αρχίσουν τις δοκιμές του χαπιού προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι φλαβονόλες, όταν λαμβάνονται χωρίς ζάχαρη και λιπαρά, μπορούν να προλάβουν το εγκεφαλικό και το καρδιακό επεισόδιο.

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν από επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου Brigham and Women’s με τη συμμετοχή 18.000 ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», η μελέτη θα είναι η πρώτη που γίνεται σε μεγάλη κλίμακα για τη δράση που παρουσιάζουν οι φλαβονόλες, οι οποίες υπάρχουν μεν στα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά στη συγκεκριμένη μορφή περιέχονται μόνο στο κακάο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ JoAnn Manson, οι φλαβονόλες σε αυτή τη μορφή δεν υπάρχουν σε σκευάσματα με συστατικά από τους κόκκους του κακάο που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει και δεύτερο σκέλος, στο οποίο θα δοκιμαστούν πολυβιταμίνες σε σχέση με την πρόληψη του καρκίνου και οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν σε καθημερινή βάση είτε πολυβιταμίνες σε μορφή κάψουλας είτε κάποιο ψευδοφάρμακο.

Στο πρώτο σκέλος οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στη δοκιμή του νέου χαπιού θα λαμβάνουν για διάστημα τεσσάρων ετών είτε ψευδοφάρμακο είτε δύο κάψουλες με φλαβονόλες την ημέρα, οι οποίες σύμφωνα με τη δρα JoAnn Manson δεν έχουν γεύση σοκολάτας.

 

 

Madata.gr

Share

Be the first to comment on "Χάπι για την καρδιά από… σοκολάτα"

Leave a comment