Φόβους για μελλοντική επανεμφάνιση της πανούκλας εκφράζουν Βρετανοί επιστήμονες

PANOUKLA1

Φόβους για μελλοντική επανεμφάνιση της πανούκλας εκφράζουν Βρετανοί επιστήμονεςΗ πρόσφατη ανακάλυψη μαζικού τάφου θυμάτων της πανούκλας στον υπόγειο του Λονδίνου, έφερε και πάλι στο τραπέζι το θέμα της φονικότερης πανδημίας της ανθρώπινης ιστορίας, με τους επιστήμονες να εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή επανεμφάνιση της.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι Βρετανοί ερευνητές η πανούκλα, θα μπορούσε μια ημέρα να επιστρέψει, με την εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μορφών του φονικού βακτηρίου.

Γενικώς το ζήτημα των αναδυόμενων και επανεμφανιζόμενων λοιμωδών νοσημάτων προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις παγκόσμιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι ακόμα σε κίνδυνο από μια αναβίωση της πανούκλας.

Στην πιθανή αναβίωση συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες: μεταφορές, εμπόριο αλλά και εμφάνιση πολλών παθογόνων οργανισμών, ανθεκτικών στα φάρμακα και με ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα. Τα βακτήρια, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, έχουν αλλάξει γενετικά με την πάροδο των χρόνων και αναπτύσσουν νέους τρόπους να επιβιώνουν στο αίμα των θηλαστικών.

Παράλληλα, οι Βρετανοί συνεχίζουν τις ανασκαφές στον μαζικό τάφο που βρέθηκε στον υπόγειο του Λονδίνου και περισυλλέγουν τους σκελετούς προκειμένου να μελετήσουν την επιδημιολογία της πανούκλας και να βρουν νέους τρόπους προστασίας. Επίσης από την πλευρά της η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα νέο φάρμακο, το Levaquin, ως θεραπεία για την πρόληψη της πανούκλας.

iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Φόβους για μελλοντική επανεμφάνιση της πανούκλας εκφράζουν Βρετανοί επιστήμονες"

Leave a comment

error: