Έχω αδυναμία στο πρώτο και νιώθω ενοχές. Αυτό είναι κάτι που συχνά ακούς από αρκετούς γονείς. Ανησυχούν μήπως δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στο πρώτο τους παιδί και φοβούνται μήπως αυτό γίνει φανερό και δημιουργήσει προβλήματα στο μικρότερο αδελφάκι ή και στο ίδιο το παιδί.
Το χαϊδεμένο παιδί και το “αδικημένο” παιδί
Ανάλογα με το χαρακτήρα τους, τα χαϊδεμένα παιδία μπορεί να γίνουν είτε υπερβολικά υπεύθυνα, είτε πλήρως ανεύθυνα! Από τη μια προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και να μην απογοητεύσουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη του γονιού ή απλά δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το βάρος ζητώντας συνεχώς την επιβεβαίωση και την προσοχή. Από την άλλη ένα παιδί που νιώθει αδικημένο επίσης κουβαλάει αυτό το βάρος της… “απόρριψης”.
Ακόμη κι αν προσπαθήσει ο γονιός να αντισταθμίσει την προσοχή και τη αγάπη, δύσκολα θα γίνει εφικτό ή απλά θα φανεί προσποιητό.
Και τότε τι; Πώς πρέπει να κινηθώ;
Η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι το κλειδί! Κάθε παιδί πρέπει να μάθει να αποδέχεται τον εαυτό του και τους γύρω του. Το ζητούμενο είναι να εξαληφθεί η ζήλια που δημιουργεί κάθε πιθανή σύγκριση. Όταν δεν υπάρχουν συγκρούσεις και κάθε παιδί νιώσει μοναδικό τότε αυτομάτως θα εξαλειφθεί το πρόβλημα και μαζί και οι ενοχές σου.
Womenonly.gr
Be the first to comment on "Φόβοι γονέων: Μήπως δείχνω αδυναμία στο 1ο παιδί;"