Η επιλογή των φρούτων είναι…τέχνη
Θα ήταν κοινότυπο να πούμε για την πολύτιμη προσφορά των φρούτων –κυρίως των ωμών- στην υγεία και την ομορφιά μας. Αλλά θα το… ξαναπούμε! Γιατί τα φρούτα εκτός από τις βιταμίνες τους, μας δίνουν και συστατικά όπως φυτικές πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα, υδατάνθρακες και νερό, που εξασφαλίζουν υγεία, ομορφιά και ζωτικότητα στον οργανισμό μας.
Ακόμα, χάρη στην κυτταρίνη που περιέχουν (στο φλοιό και στις ίνες τους) βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και επίσης, τρέφουν τον οργανισμό χωρίς να τον φορτώνουν με περιττά λίπη, ενώ παράλληλα διευκολύνουν την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών των άλλων τροφών, ρυθμίζουν την πηκτικότητα του αίματος και μειώνουν τη χοληστερίνη.
Προσοχή!
Η απουσία λίπους από τα φρούτα και παράλληλα η πλούσια περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, τα καθιστά μια εύπεπτη ολογοθερμιδική και γεμάτη ενέργεια επιλογή, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, που η ποικιλία των φρούτων είναι ιδιαίτερα ελκυστική.
Πώς θα διαλέγετε τα καλύτερα!
-Για να σας προσφέρουν όμως τα φρούτα όλα τα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια απ’ αυτά θα…βάζετε στη σακούλα σας. Έχετε λοιπόν υπόψη σας τα παρακάτω όταν πηγαίνετε στο μανάβη:
-Τα φρούτα που αγοράζετε θα πρέπει να είναι συμπαγή, με ζωηρά φυσικά χρώματα, χωρίς μώλωπες ή άλλα ελαττώματα.
–Μην αγοράζετε φρούτα πολύ μεγάλου μεγέθους. Είναι συνήθως άνοστα και μικρότερης θρεπτικής αξίας από τα μικρότερα σε μέγεθος.
–Μη διαλέγετε υπερώριμα φρούτα, γιατί έχουν αρχίσει να παθαίνουν ζύμωση και δεν είναι πια κατάλληλα για τροφή. Κατά κανόνα, θα αγοράζετε φρούτα τα οποία είναι σχεδόν ώριμα και θα τα τρώτε ευθύς μόλις ωριμάσουν.
-Να προτιμάτε κάθε περίοδο τα εποχιακά φρούτα και να δίνετε λιγότερη προσοχή στην εντυπωσιακή εμφάνιση ( στην εποχή μας η χημεία επεμβαίνει με τη λίπανση και τα ραντίσματα όχι μόνο για την αύξηση της παραγωγής, αλλά και για την προστασία από τις διάφορες ασθένειες, την όμορφη εμφάνιση, κ.τ.λ.).
–Αποφεύγετε να συντηρείτε τα φρούτα στο ψυγείο για αρκετές μέρες, αγοράζοντάς τα πιο συχνά και σε μικρότερες ποσότητες.
Ξέρετε πώς να τα τρώτε;
–Πλένετε καλά τα φρούτα για να φεύγουν τα υπολείμματα των ραντισμάτων.
–Πίνετε αμέσως τους χυμούς που φτιάχνετε γιατί διαφορετικά οξειδώνονται και καταστρέφονται τα πολύτιμα συστατικά τους.
-Τα φρούτα είναι προτιμότερο να τρώγονται πριν το φαγητό ((μια –δυο ή και τρεις ώρες πριν το φαγητό και τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το κάθε γεύμα), γατί μετά δημιουργούν δυσπεψία και φουσκώματα (χωνεύονται καλύτερα όταν τρώγονται με άδειο στομάχι).
-Μην τρώτε άγουρα και ξινά φρούτα, καθώς είναι συνήθως δύσπεπτα και άνοστα.
–Μην τρώτε τα πολύ γλυκά φρούτα ( μπανάνες, σταφύλια, λωτούς, σύκα) μαζί με τα ξινά (πορτοκάλι, μανταρίνι, ανανά, γκρέϊπ φρουτ).
–Μπορεί να αποτελέσουν ένα θαυμάσιο πρωινό αντικαθιστώντας τα βούτυρα, τις μαρμελάδες, τις φρυγανιές, τα δημητριακά και τα διάφορα ροφήματα (καφέ, τσάι, χαμομήλι, κ.ά.).
–Συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς (ανάλατους και άψητους), τα φρούτα μπορούν να μετατραπούν σε ένα εξαιρετικό βραδινό.
-Ο οποιοσδήποτε μπορεί να τρώει άφοβα φρούτα με μόνη εξαίρεση τους διαβητικούς και τους υπογλυκαιμικούς. Όσοι έχετε προβλήματα με το στομάχι (γαστρίτιδες, έλκη) ή με τα έντερα (κολίτιδες, εκκολπώματα, κ.ά.) μπορείτε να τρώτε φρούτα εξαιρώντας μόνο ορισμένα είδη τους.
Για περισσότερη νοστιμιά και υγεία
–Μάθετε ν’ αναγνωρίζετε τα ώριμα φρούτα -που βρίσκονται στην ακμή της γευστικότητάς τους- με την εμφάνιση, το άγγιγμα και τη γεύση. Τα περισσότερα ώριμα φρούτα έχουν χάσει όλα τα ίχνη σκληρών σημείων, αλλά δεν είναι πολύ μαλακά, ούτε και πολτώδη.
-Πολλά ώριμα φρούτα αφήνουν μια απολαυστική αλλά λεπτή ευωδιά.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Φρούτα: Αγοράστε τα καλύτερα"