Το φθόριο χορηγείται με δυο τρόπους, τοπικά και συστηματικά. Τοπικά το φθόριο χορηγείται με τις οδοντόκρεμες, τα στοματοπλύματα και με τοπικές φθοριώσεις από τον οδοντίατρο στο ιατρείο.
Συστηματικά χορηγείται με τη λήψη διαφόρων τύπων φθοριούχων ενώσεων, από το στόμα. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται το φθοριωμένο νερό και τα συμπληρώματα φθορίου με τη μορφή δισκίων, σταγόνων ή δισκίων που μασώνται στο στόμα.
Ο παιδοδοντίατρος σας μπορεί να δώσει τη σωστή δοσολογία φθορίου. Αυτή βασίζεται στη συγκέντρωση φθορίου που περιέχεται φυσιολογικά στο πόσιμο νερό του παιδιού και στην ηλικία του παιδιού.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών πρέπει να ελέγχουν σχολαστικά τη χρήση των φθοριούχων σκευασμάτων σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών. Αν γίνει χρήση τέτοιων σκευασμάτων με συγκεντρώσεις φθορίου πέρα από τα συνιστώμενα όρια, υπάρχει ο κίνδυνος της φθορίασης στα δόντια που δεν έχουν ακόμα ανατείλει και βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.
Χρησιμοποιούμε ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας σε μέγεθος φασολιού για κάθε βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών. Πρέπει να παρακολουθούμε τα παιδιά κατά το βούρτσισμα και να τα συμβουλεύουμε να φτύνουν και όχι να καταπίνουν την οδοντόκρεμα. Πριν από την ηλικία των 2 ετών, πρέπει να έχουμε την έγκριση του οδοντιάτρου ή του παιδίατρου για τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας από το παιδί. Δεν συνίσταται η χρήση φθοριούχου στοματοπλύματος από παιδιά κάτω των 6 ετών γιατί μπορεί αυτά να το καταπιούν.
Δέρη Κουτσάκη
Παιδοδοντίατρος D.D.S. M.Clin.Dent.
Be the first to comment on "Φθόριο: η φυσική άμυνα κατά της τερηδόνας"