Φέρνουν ξανά συνταγογράφηση με την ουσία

syntagografisi_ousia

Επανέρχονται τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας στο θέμα της συνταγογράφησης μόνο με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική, καθώς το θέμα τέθηκε προχθές για διαβούλευση στην Επιτροπή Φαρμάκων της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η εν λόγω τροπολογία είχε κατατεθεί στις 12 Σεπτεμβρίου σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την «Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» και προέβλεπε ότι «οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί και ο ΕΟΠΥΥ μετά την έναρξη λειτουργίας του, καθώς και κάθε φορέας και κλάδος ασφάλισης δικαιούχων περίθαλψης, εγκρίνουν και εξοφλούν συνταγές φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί από τους θεράποντες γιατρούς με βάση τη δραστική τους ουσία, για την αντιμετώπιση της νόσου».

Απόσυρση

Στις 15 Σεπτεμβρίου τα υπουργεία προχώρησαν σε προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας καθώς έγινε συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες για να κάνουν τις απαραίτητες εκπτώσεις (rebate) στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε έως το τέλος του χρόνου να δοθούν επιπλέον 262 εκατ. ευρώ στα Ταμεία.

Η διαβούλευση, που έγινε παρουσία 55 βουλευτών, διακόπηκε λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας στην οποια έπρεπε να παραστούν, ενώ υπήρξαν υποστηρικτές και των δύο τρόπων συνταγογράφησης.

Πάντως τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να συγκλίνουν προς την άποψη το να γίνεται τελικά η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία, αρχίζοντας δοκιμαστικά από τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να γίνει και καταγραφή των προβλημάτων που τυχόν παρουσιαστούν από την εφαρμογή του μέτρου. *

Share

Be the first to comment on "Φέρνουν ξανά συνταγογράφηση με την ουσία"

Leave a comment