Υπέρταση & ύπνος: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού

ypnos

ypnosΝέα αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι οι ώρες ύπνου αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τον κίνδυνο εγκεφαλικού στα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Oι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς με υπέρταση και διαπίστωσαν ότι τόσο ο λιγοστός όσο και ο υπερβολικός ύπνος αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος για όσους κοιμούνται λιγότερες από 5 ώρες ή περισσότερες από 8 ώρες κάθε βράδυ. Ο λιγοστός ύπνος φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 83% στους υπερτασικούς, σε σύγκριση με άτομα που κοιμούνται τις συνιστώμενες 7-8 ώρες καθημερινά. Από την άλλη, οι πολλές ώρες ύπνου φάνηκε να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 74%.

Τα ευρήματα των ερευνητών πρόκειται να παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανική Εταιρίας Υπέρτασης.

Είναι γνωστό πως η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι παρατηρήσεις των ερευνητών φαίνεται να υποδεικνύουν ότι ο ύπνος επηρεάζει τη σχέση μεταξύ των δύο. Παραμένει άγνωστο γιατί ακριβώς ο ύπνος συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο λιγοστός ύπνος συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) ενώ ο πολύς ύπνος συνδέεται με την απελευθέρωση χημικών ουσιών που σηματοδοτούν τη φλεγμονή και οι διαδικασίες αυτές μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν το φαινόμενο.

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Υπέρταση & ύπνος: Πότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού"

Leave a comment

error: