Υπάρχει μέθοδος που σταματά τη γήρανση των κυττάρων;

erevna

erevna Μια μέθοδο που θα αποτρέπει τη γήρανση των κυττάρων ή τουλάχιστον θα συμβάλλει σε έναν πιο «υγιή» τρόπο γήρανσης αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk στην Καλιφόρνια. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους, κατά τη μελέτη τους ανακάλυψαν στα κύτταρα έναν «διακόπτη» που βοηθά τη διαίρεση των υγιών κυττάρων ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί έτσι να αναπτυχθεί υγιής ιστός σε όργανα, όπως οι πνεύμονες και το συκώτι, αλλά και στο δέρμα.

Εκθεση

Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Genes and Development» και αναφέρει επίσης ότι κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, διπλασιάζεται ολόκληρο το γονιδίωμά του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κανονικά η διαίρεση των κυττάρων στον ανθρώπινο οργανισμό δεν σταματά, όμως στους περισσότερους ανθρώπους αυτό δεν συμβαίνει, επειδή μειώνεται αρκετά το μήκος των τελομερών που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά των οργάνων και των ιστών με το πέρασμα του χρόνου, διαδικασία που φαίνεται πως μπορεί να αναστραφεί χάρη στη νέα μέθοδο, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Κατά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποια κύτταρα παράγουν ένα ένζυμο που λέγεται τελομεράση κι επιτρέπει στα κύτταρα να διαιρούνται επ’ άπειρον, αλλά κάποια στιγμή η δράση της μπλοκάρεται, ακόμη και όταν η παρουσία της στον οργανισμό είναι εμφανής. Σύμφωνα με τη βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, καθηγήτρια Vicki Lundblad, κάποιες παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι από τη στιγμή που η τελομεράση σχηματίζεται στον οργανισμό, είναι διαθέσιμη κάθε φορά που αυτός τη χρειάζεται, ωστόσο έχει έναν «διακόπτη» που την απενεργοποιεί, γεγονός που εξέπληξε τους επιστήμονες.

Ετσι, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι ειδικοί να τη χειριστούν δεν αποκλείεται να τους οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για διάφορες ασθένειες και καταστάσεις, όπως η γήρανση, αλλά και στην αναζωογόνηση των οργάνων κατά την τρίτη ηλικία.

 

madata.gr

Share

Be the first to comment on "Υπάρχει μέθοδος που σταματά τη γήρανση των κυττάρων;"

Leave a comment

error: