Υπάρχει θεραπεία για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

kili_mesosp_diskou

Πολλοί ασθενείς ρωτούν τι γίνεται με τη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας πάσχουν από οσφυϊκή ή αυχενική δισκική παθολογία και συνήθως μπαίνουν σ’ έναν ατέρμονο κύκλο θεραπειών με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά, κατάκλιση, μασάζ κ.λπ. Αλλοι έχουν χειρουργηθεί χωρίς μεγάλη επιτυχία ή η κήλη έχει υποτροπιάσει αρκετά γρήγορα, ή σε άλλο σπονδυλικό επίπεδο. Η δισκική παθολογία συνήθως είναι μια χρόνια κατάσταση με υφέσεις και εξάρσεις που ταλαιπωρούν τον ασθενή και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του.

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει από την Αμερική μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το δισκικό πρόβλημα. Λέγεται αποσυμπίεση (spinal decompression) και βοηθά το αίτιο του προβλήματος και όχι το σύμπτωμα. Πρόκειται για μια επεμβατική μη χειρουργική θεραπεία με πολύ καλά δημοσιευμένα αποτελέσματα, βελτίωση μέχρι 80% των περιπτώσεων ανάλογα την ηλικία του πάσχοντος, τη σοβαρότητα και τη χρονιότητα του προβλήματος. Αυτή η θεραπεία πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους θεραπευτές που ξέρουν την εμβιομηχανική της σπονδυλικής στήλης και γνωρίζουν τις αντενδείξεις της θεραπείας.

Λόγω της ιδιομορφίας του δίσκου (κακή αιμάτωση, πλούσια νεύρωση, αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου κ.λπ.) η θεραπεία κρατά γύρω στις 6 εβδομάδες με πλάνο 3 θεραπείες την εβδομάδα και μετά την 4η εβδομάδα 2 θεραπείες την εβδομάδα και έναρξη του σταδίου της σταθεροποίησης με ειδικές ασκήσεις για τους μυς γύρω από τη σπονδυλική στήλη.

Επίσης τα συμπτώματα της δισκικής πίεσης στο ισχιακό νεύρο ή στον νωτιαίο σάκο φεύγουν σταδιακά:

* Σταδιακή μείωση του πόνου.

* Ο μυϊκός σπασμός χαλαρώνει.

* Η ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης αυξάνεται.

* Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται.

* Ο ουλώδης ιστός διατείνεται.

* Η πίεση στο ισχιακό νεύρο σταματά.

* Η υδροστατικότητα του δίσκου βελτιώνεται.

* Εχουμε ανάταξη της κήλης.

Η αποσυμπίεση είναι η πιο ελπιδοφόρα θεραπεία για τα προβλήματα δισκοκήλης σήμερα και μέσα από την επιστημονική έρευνα θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και στο μέλλον.

Σημαντικό μέρος της θεραπείας είναι και η αξιολόγηση η κινηματική πριν από την εφαρμογή της.

Πολλοί ασθενείς που έχουν διάφορα στάδια παθολογικής πλατυποδίας-βλαισοπτερνίας δείχνουν σε έρευνες να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά πόνου στη μέση. Αυτοί οι ασθενείς πριν από την αγωγή θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση στατικής πελματογραφίας με ειδικό λογισμικό που δείχνει πώς ο ασθενής φορτίζει τη σπονδυλική στήλη και το βαθμό κλίσης της λεκάνης. Ενα άλλο σημαντικό ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας οφείλεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια ειδικού φυσικοθεραπευτή.

Το πρόγραμμα αυτό είναι βασισμένο στις τελευταίες ηλεκτρομυογραφικές έρευνες των μυών της σπονδυλικής στήλης και ουσιαστικά μαζί με το θέμα της εργονομίας είναι αυτό που διαφυλάσσει τα μακροχρόνια αποτελέσματα της αποσυμπίεσης.

Η τεχνολογία σήμερα βοηθά τους ασθενείς να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και στους χειρουργημένους ασθενείς με υποτροπή δίνει μια δεύτερη ευκαιρία για πλήρη ίαση.

 

Πηγή: enet.gr

Share

Be the first to comment on "Υπάρχει θεραπεία για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;"

Leave a comment

error: