Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες

ygeiini_oikonomiki_diatrofi

Υγιεινή και οικονομική διατροφήΜπορεί οι τιμές των προϊόντων να κινούνται ανοδικά, μπορεί η υγιεινή διατροφή να μοιάζει ακριβή σε καιρούς κρίσης, ο μύθος όμως καταρρίπτεται, καθώς τελικά υπάρχουν πολλές υγιεινές, εναλλακτικές επιλογές τροφών, που είναι οικονομικά συμφέρουσες και προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των καιρών.

Ενώ τα πάντα μοιάζουν γύρω μας να ακριβαίνουν και πρακτικές υγιεινής διατροφής ή και δίαιτες εγκαταλείπονται λόγω κόστους, υπάρχουν κάποιες υγιεινές διατροφικές διέξοδοι, ιδανικές για όλους. Άλλωστε οι πλέον οι υγιεινές τροφές, τυγχάνει να είναι συχνά και οι πιο οικονομικές.

Μερικά παραδείγματα θα σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε με βιταμίνες και υγιεινά στοιχεία το διαιτολόγιό σας, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσετε και χρήματα…

  • Βρώμη

Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες (8)

Η Βρώμη είναι πλούσια σε αβενανθραμίδες αλλά και σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα χοληστερόλης, ενώ ενισχύει και την αντιμικροβιακή δράση του οργανισμού. Ενδείκνυται για ένα καλό πρωινό (ως οργανικό πλιγούρι), ιδίως για την εποχή του κρύου και της γρίπης.

  • Ξηρά όσπρια

Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες (2)

Ξεχάστε την ακριβή μπριζόλα ή το λιπαρό λουκάνικο. Ξηρά φασόλια και φακές πρέπει να περιλαμβάνονται λόγω των θρεπτικών τους ιδιοτήτων στα ημερήσια γεύματά μας. Χαμηλά σε λιπαρά, προϊόντα φυτικής προέλευσης, είναι πλούσια κυρίως σε πρωτεΐνες. Για το λόγο αυτό αποτελούν άλλωστε την τέλεια τροφή για πολλούς.

Τα φασόλια είναι γεμάτα πρωτεΐνες αλλά και θρεπτικά συστατικά τα οποία λείπουν στους περισσότερους από εμάς όπως ασβέστιο, κάλιο ή μαγνήσιο. Μελέτες συνδέουν τα φασόλια με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς και του καρκίνου του μαστού ή του παχέος εντέρου και με χαμηλή αρτηριακή πίεση. Καλό είναι προτού μαγειρευτούν τα φασόλια να παραμένουν στο νερό το προηγούμενο βράδυ ώστε να απομακρύνονται οι κάθε είδους προσμίξεις.

  • Σκόρδο

Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες (7)

Το σκόρδο περιέχει περισσότερα από 70 φυτοχημικά στοιχεία, τα οποία όπως προκύπτει από μελέτες, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η μεγάλη κατανάλωση σκόρδου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, στις ωοθήκες κ.ά. Τα σκόρδα μπορούν να διατηρηθούν καλύτερα σε μια χάρτινη σακούλα και μέσα στο ψυγείο μας.

  • Κόκκινο πιπέρι

Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες (6)

Για όσους μπορούν να αντέξουν το πικάντικο της γεύσης του, η δοκιμή του κόκκινου πιπεριού αξίζει τον κόπο. Η θερμότητα προέρχεται από ένα φυτοχημικό στοιχείο γνωστό ως καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, στη μείωση του λίπους ή και στην αλλαγή του μεταβολισμού. Η ιδανική δοσολογία δεν ξεπερνά το μισό κουταλάκι του γλυκού πάνω στα λαχανικά ή τα όσπριά σας.

  • Σέλερι

Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες (1)

Η ημερήσια κατανάλωση τεσσάρων κλωναριών σέλερι, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το σέλερι ακόμη συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού χάρη σε φυτοχημικά συστατικά τα οποία περιέχει. Παράλληλα, κάθε κοτσάνι του είναι εφοδιασμένο με ανδροστερόνη και ανδροστενόλη, δύο φερομόνες που βοηθούν τους άντρες να ελκύουν τις γυναίκες.

  • Ντομάτες

Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες (5)

Οι ντομάτες είναι το πλέον διαδεδομένο λαχανικό το οποίο μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις και από τον καρκίνο του μαστού, χάρη στο αντιοξειδωτικό στοιχείο λυκοπένιο. Φρέσκες ντομάτες μπορείτε να προμηθευτείτε από την λαϊκή, το σουπερ μάρκετ ή να τις καλλιεργήσετε στον κήπο σας. Ο πολτός ντομάτας (όταν είναι εκτός εποχής) μπορεί να εκθέσει τον οργανισμό στην επιβλαβή χημική ουσία BPA (συνθετική ρητίνη με την οποία είναι επενδεδυμένο το εσωτερικό των μεταλλικών κονσερβών). Προτιμήστε λοιπόν τον πολτό σε χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες.

  • Κρεμμύδια

Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες (4)

Το «θαυματουργό» κρεμμύδι μπορεί να προσφέρει πρόληψη στον οργανισμό, από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο. Την αντιοξειδωτική δράση του κρεμμυδιού ενισχύει η κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές σημαντικό για την καλή υγεία του αίματος. Ενδείκνυται δε, για την πρόληψη των αλλεργιών. Φυλάσσονται σε μέρος δροσερό και στεγανό, όπως ένα σκοτεινό ντουλάπι.

 

 

 

 

e-diet.gr

Share

Be the first to comment on "Υγιεινή και οικονομική διατροφή: μύθοι και αλήθειες"

Leave a comment