Υγεία για τους ασφαλισμένους – Αξιοπρέπεια στην εργασία για τους γιατρούς

pepfy

pepfyΣύσταση σε σώμα της ΠΕΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ:

Αξιοπρεπές καθεστώς εργασίας με ισότιμη συμμετοχή γιατρών, εμπρόθεσμη αποπληρωμή και σεβασμό στο ιατρικό λειτούργημα ζήτησαν δημόσια οι πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ, κατά την τελετή σύγκλισης σε σώμα των εκλεγέντων γιατρών της Πανελλήνιας Ένωσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΕΟΠΥΥ (Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31/3/2014, μετά τις από 15/3/2014 αρχιερεσίες της Διοικούσας Επιτροπής. Ο πλειοψηφών  Γιώργος Πατούλης εκλέχτηκε Πρόεδρος της Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ, ενώ στην περαιτέρω συγκρότηση ακολουθούν: Φώτης Πατσουράκος Αντιπρόεδρος, Γρηγόρης Φούσας Γεν.Γραμματέας, Λίλλιαν Μαρκάκη Ταμίας, Σταυρούλα Αντωνοπούλου Ειδ. Γραμματέας, Γιούλα Μπάρλα Υπεύθυνη επικοινωνίας και ηλεκτρονικής διαχείρισης, Μπετίνα Κρουμπχολτς Υπεύθυνη περιφέρειας και μέλη: Αργύρης Πλακιώτης, Στέφανος Τσιπουράκης, Γιώργος Μαμπλέκος, Νίκος Τσιλίφης.

Το ΔΣ της Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ ξεκινά έναν συστηματικό αγώνα, ώστε η καθημέρα πράξη στην ιατρική να εμπίπτει σε ένα ορθολογικό σύστημα που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την απρόσκοπτη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος χωρίς αναίτια εμπόδια παρακώλησης της ιατρικής πράξης εις βάρος του ασθενή.

Πρώτη προτεραιότητα για το ΔΣ της Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των γιατρών, των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των ιατρικών εταιριών που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ:

1) Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου στον ΕΟΠΥΥ που έχει μετατρέψει τους γιατρούς σε στελέχη δικής του γραμματειακής υποστήριξης, φαινόμενο που τον τελευταίο πλέον καιρό έφτασε στο απροχώρητο: Καταγγέλλουμε την μετατροπή του γιατρού σε «μαθητή του δημοτικού» που πρέπει 3 φορές να γράφει την τιμωρία του..Σύμφωνα λοιπόν με το λειτουργικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί υποχρεούνται να καταχωρούν τα ίδια στοιχεία για κάθε ασθενή 3 φορές για κάθε ιατρική επίσκεψη, 3 φορές για κάθε ιατρική πράξη και 3 φορές για κάθε εργαστηριακή εξέταση…!!!

Σ’αυτό το τραγελαφικό φαινόμενο, από χθες ¼ ο ΕΟΠΥΥ «τιμωρεί» ακόμη περισσότερο τους παρόχους που καθυστερούν να περάσουν επισκέψεις και πράξεις στο e-ΔΑΠΥ και προειδοποιεί ότι από 22/4/2014 θα πρέπει όλη η ανωτέρω διαδικασία να γίνεται αυθημερόν, κατά την επίσκεψη του ασθενή!! Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, οι γιατροί πρέπει, να πάρουν ιστορικό, να εξετάσουν τον ασθενή, να ελέγξουν φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις, να προβούν σε κάποια κλινικοεργαστηριακή εξέταση η ιατρική πράξη, να συνταγογραφήσουν, να καταχωρήσουν την επίσκεψη και τα φάρμακα βάσει του  ICD10 και να καταχωρήσουν 1 φορά στην ΗΔΙΚΑ και 2 φορές στο e-ΔΑΠΥ όλα τα στοιχεία του ασθενή.  Για όλα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ, προβλέπει περίπου 5-10 λεπτά ανά ασθενή…σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που τις περισσότερες φορές καθ όλο το δεκάλεπτο είναι εκτός λειτουργίας.. Ζητούμε λοιπόν να λάβει τέλος, εδώ και τώρα, η μετακύλιση της εργασίας των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ στους λειτουργούς Υγείας που έχει εντέχνως επιτύχει ο Οργανισμός και υπενθυμίζουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος  Αθηνών είχε κάνει, εδώ και πολύ καιρό, πρόταση στον ΕΟΠΥΥ για ένα ειδικό σύστημα διαλειτουργικότητας, η οποία θα εξασφαλίζει αυτόματα τη διασύνδεση και ενημέρωση των πληροφορικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και του e-ΔΑΠΥ, ώστε να μην ταλαιπωρούνται  κατά αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο οι γιατροί.

2) Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση στις τρέχουσες οφειλές, την έντεχνη αποσιώπηση των ληξιπρόθεσμων χρωστούμενων και το αυθαίρετο κούρεμα τους. Απαιτούμαι διαφάνεια, συνέχεια και συνέπεια στον τρόπο, στο χρόνο και στο ύψος της αμοιβής των επισκέψεων, των πράξεων και τον εργαστηριακών εξετάσεων.

3) Ζητούμε διάλογο από μηδενική βάση και προτείνουμε:  συλλογικές συμβάσεις των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων με τον ΕΟΠΥΥ υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, ελεύθερη επιλογή γιατρού, ισότιμο δικαίωμα όλων των γιατρών να συμβληθούν και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Η Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ αποτελεί το πρώτο πανελλαδικό πρωτοβάθμιο επαγγελματικό και συνδικαλιστικό όργανο, που συγκροτήθηκε από γιατρούς, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρείες που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που είναι ή επιθυμούν να γίνουν πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ, να μετέχουν στο συλλογικό αυτό αγώνα του «ενας για όλους και όλοι για έναν» που ξεκίνησε η Π.Ε.ΠΦΥ-ΕΟΠΥΥ.

 

 

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Υγεία για τους ασφαλισμένους – Αξιοπρέπεια στην εργασία για τους γιατρούς"

Leave a comment

error: