Τρεις πνευμονοπάθειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

karkinos pneumonaΟι πάσχοντες από τρία συνηθισμένα νοσήματα του αναπνευστικού μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα νοσήματα αυτά είναι η πνευμονία, η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, τα οποία φάνηκε να συσχετίζονται με κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα αυξημένο κατά τουλάχιστον το ένα τρίτο.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν ιστορικό και των τριών πνευμονοπαθειών – γεγονός που δεν είναι σπάνιο, δεδομένου ότι η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα αποτελούν την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι πάσχοντες από αυτήν είναι ευάλωτοι στην εμφάνιση πνευμονίας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα με αναπνευστικά νοσήματα, αλλά είναι λίγες οι μελέτες που έχουν εξετάσει τη συνοσηρότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αν Όλσον, από την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως γράφουν η δρ Όλσον και οι συνεργάτες της στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αναπνευστικής & Επείγουσας Ιατρικής» (AJRCCM), ανέλυσαν επτά μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε Ευρώπη και Καναδά μεταξύ 12.739 πασχόντων από πνευμονοπάθειες και 14.945 υγιών εθελοντών.

Οι πνευμονοπάθειες από τις οποίες έπασχαν οι εθελοντές ήταν το άσθμα, η φυματίωση, η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η πνευμονία.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, μεταξύ των οποίων το κάπνισμα και το επάγγελμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άντρες με χρόνια βρογχίτιδα είχαν κατά 33% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του πνεύμονα και εκείνοι με εμφύσημα κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αντίστοιχα, η εμφάνιση πνευμονίας την τελευταία διετία φάνηκε να τριπλασιάζει τον κίνδυνο, ενώ το άσθμα και η φυματίωση δεν φάνηκε να ασκούν επιβαρυντική δράση.

Οι ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και πνευμονία διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου απ’ ό,τι όσοι έπασχαν μόνο από βρογχίτιδα, αλλά ανάλογη αύξηση δεν παρατηρήθηκε σε όσους είχαν βρογχίτιδα, άσθμα και φυματίωση μαζί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές πιθανώς αντανακλούν τις διαφορές στους υποκείμενους αιτιολογικούς μηχανισμούς των συσχετίσεων που παρατήρησαν.

Έσπευσαν ωστόσο να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως οι τρεις πνευμονοπάθειες είναι αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά ότι ως φαίνεται οι πιθανότητες να εμφανιστεί ο καρκίνος είναι αυξημένες όταν οι πνεύμονες είναι ήδη εξασθενημένοι.

 

Tanea.gr

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Τρεις πνευμονοπάθειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα"

Leave a comment

error: