Το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών ή επιστημονικά ο «βρυγμός» είναι η διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής σφίγγει ή τρίζει τα πάνω με τα κάτω δόντια μεταξύ τους, πολλές φορές ασυναίσθητα και κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Δηλαδή τα δόντια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους; Φυσικά και έρχονται σε επαφή τα δόντια μεταξύ τους, κυρίως κατά τη λειτουργία της μάσησης και τεμαχισμού της τροφής, όμως αυτές οι λειτουργίες είναι φυσιολογικές, σε αντίθεση με το τρίξιμο των δοντιών που είναι μια έντονη παθολογικής επαφή των δοντιών και επιβαρύνει το υπόλοιπο στοματογναθικό σύστημα.
Γιατί μου συμβαίνει αυτό;Δυστυχώς δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία παρόλα αυτά το άγχος, η έντονη συναισθηματική φόρτιση και οι φοβίες ευθύνονται για το σφίξιμο των δοντιών, κυρίως κατά τη διάρκειατου ύπνου.
Εγώ γιατί δεν το καταλαβαίνω;Συνήθως δεν συνειδητοποιούμε ότι σφίγγουμε τα δόντια μας, αφού τις περισσότερες φορές συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, το πληροφορούμαστε όμως το πρωί από τον/την σύντροφό μας ή τους οικείους μας. Ενώ παράλληλα συμπτώματα όπως έντονοι πονοκέφαλοι, μικροαποτριβές και σπασίματα στις κοπτικές επιφάνειες των δοντιών, πόνοι στο αφτί (προερχόμενοι από την κροταφογναθική άρθρωση), πόνοι κατά τη διάνοιξη του στόματος κ.ά συνηγορούν στο τρϊξιμο των δοντιών, το προηγούμενο βράδυ.
Κινδυνεύω να πάθω κάτι από το τρίξιμο των δοντιών; Το συνεχές τρίξιμο των δοντιών εκτός από τα μικροσπασίματα στις λεπτές επιφάνειες των δοντιών, τους πονοκεφάλους και τη γενικότερη κακουχία ευθύνεται και για την καταπόνηση των μασητηρίων μυών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πάθησης που λέγεται: «μυοπροσωπικό δυσλειτουργικό σύνδρομο» (κατά το οποίο οι ασθενείς δυσκολεύονται στη μάσηση σκληρών τροφών, τσιχλών κλπ έχουν έντονους πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις).
Υπάρχει θεραπεία; Τι πρέπει να κάνω; Δυστυχώς, ουσιαστική Θεραπεία επί του προβλήματος δεν υπάρχει! Δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιον να μη τρίζει τα δόντια του. Παρόλα αυτά μπορούν να κατασκευαστούν κάποιοι ειδικοί νάρθηκες βρυγμού (όπως λέγονται) εξατομικευμένα, μειώνοντας τις υπέρμετρες δυνάμεις, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες και να αποσυμφορηθούν οι αρθρώσεις.
Υπεύθυνος για την κατασκευή του νάρθηκα είναι ο οδοντίατρος, και μόνο αυτός, αφού εκείνος θα αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση και Θα κρίνει την αναγκαιότητα ή όχιτου νάρθηκα βρυγμού.
Πηγή: greekradar.gr
Be the first to comment on "Τρίζω τα δόντια τη νύχτα – Γιατί και πως θεραπεύεται"