Το φυλλικό οξύ προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο

taking drugs

taking drugsΤο φυλλικό οξύ ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πεκίνου, με επικεφαλής τον Δρ Γιονγκ Χουο, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία περισσοτέρων από 20.000 ενηλίκων κινέζων με υπέρταση, χωρίς ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες, όπου οι μεν πήραν φυλλικό οξύ σε μορφή δισκίου μαζί με εναλαπρίλη για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και οι δε μόνο αντιϋπερτασική αγωγή με την ίδια δραστική ουσία.

Σε διάστημα 4,5 ετών, το 2,7% των ατόμων στην ομάδα παρέμβασης υπέστησαν το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με το 3,4% αυτών που πήραν μόνο εναλαπρίλη. Δηλαδή, οι ερευνητές κατέγραψαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 21% στα άτομα που πήραν και φυλλικό οξύ εκτός από αντιϋπερτασικό.

Επίσης, τα άτομα που έκαναν συνδυαστική αγωγή είχαν μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (2,25 έναντι 2,8%).

Το φυλλικό οξύ σχετίστηκε επίσης με μείωση στους καρδιακούς θανάτους, των εμφραγμάτων και του εγκεφαλικού επεισοδίου (3,1% έναντι 3,9%).

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις ως προς τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Η μελέτη δημιουργεί νέα δεδομένα για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Και δεν έχουμε λόγους να αμφισβητούμε ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τα άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση», σχολιάζουν σε συνοδευτικό άρθρο η Δρ Μέιρ Στάμπφερ και ο Δρ Γουόλτερ Γουίλλετ, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

 

In.gr

Share

Be the first to comment on "Το φυλλικό οξύ προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο"

Leave a comment

error: