Το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου εξαπλώνεται στην Ευρώπη

skandalo_me_kreas_alogou

Το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου εξαπλώνεται στην ΕυρώπηΗ γαλλική εταιρεία Spanghero αρνείται τις κατηγορίες των γαλλικών αρχών για οικονομική απάτη.

Ο πρόεδρος της εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Spanghero, η οποία κατηγορείται από τις γαλλικές αρχές για την πώληση εκατοντάδων τόννων κρέατος αλόγου με πλαστές σφραγίδες βοείου κρέατος διακηρύσσει την αθωότητα του ιδίου και των συνεργατών του και κατηγορεί τη γαλλική κυβέρνηση για υπερβολική σπουδή στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν χθες για «οικονομική απάτη» την εταιρεία Spanghero, η οποία τροφοδοτεί με κρέας την εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων Findus, που βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου που απλώνεται στην Ευρώπη, αφαίρεσαν την υγειονομική της άδεια και προανήγγειλαν τη δικαστική της δίωξη.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Κατανάλωσης της Γαλλίας Μπενουά Αμόν, η εταιρεία Spanghero γνώριζε ότι μεταπωλούσε το φθηνότερο κρέας αλόγου ως βόειο. «Αυτή η διακίνηση κρέατος διαρκούσε εδώ και πολλούς μήνες» και αφορά ποσότητα 750 τόννων, από τους οποίους οι 550 τόννοι τροφοδότησαν την γαλλική εταιρεία Comigel μέσω της εταιρείας Tavola, η οποία παρασκευάζει έτοιμα γεύματα και έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

Οι 550 αυτοί τόννοι κρέατος αλόγου, η προέλευση του οποίου δεν έχει προσδιορισθεί, χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή άνω των 4,5 εκατομμυρίων προϊόντων που πωλήθκαν από την Comigel σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και σε τουλάχιστον 28 εταιρείες, ανάμεσά τους και η Findus, σύμφωνα με την γαλλική υπηρεσία αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος. Η εταιρεία Comigel δικαιολογήθηκε χθες ανακοινώνοντας ότι η απάτη ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί.

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Κατανάλωσης, ο οποίος έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για το θέμα, αναγνώρισε ότι η εταιρεία Comigel εξαπατήθηκε, ωστόσο δήλωσε ότι η γαλλική εταιρεία ευθύνεται για αμέλεια στους ελέγχους που έπρεπε να διεξαγάγει στο εργοστάσιό της στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Spaghero Μπαρτελεμί Αγκέρ δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι δεν γνωρίζει ποιός βαρύνεται με την απάτη, «αλλά σίγουρα όχι εμείς», και δεσμεύθηκε να προσκομίσει αποδείξεις.

“Οταν εμφανίσθηκε το πρόβλημα, πραγματοποιήσαμε αναλύσεις σε δείγματα κρέατος και εντοπίσαμε βόειο και κρέας αλόγου, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έκανε η Spanghero την απάτη. Η απάτη προέρχεται από αλλού», είπε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επιχείρηση και τους 300 εργαζόμενους.

Καθώς το σκάνδαλο του κρέατος εξαπλώνεται στην Ευρώπη, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προϊόντα κρέατος με ετικέτα «βόειο», που μπορεί να περιέχουν κρέας αλόγου είναι πιθανόν ότι επανεξήχθησαν στη Ρωσία και εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τους ελέγχους ασφαλείας στην Ευρώπη.

Η ρωσική Υπηρεσία Κτηνοτροφικής και Γεωργικής Εποπτείας ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται τέτοιου είδους προϊόντα να έχουν εισαχθεί στη Ρωσία και ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών να τής κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

kathimerini.gr

Share

Be the first to comment on "Το σκάνδαλο του κρέατος αλόγου εξαπλώνεται στην Ευρώπη"

Leave a comment