Το «ρολόι» της πίεσης του αίματος

roloi_xeiros_metra_thn_piesi_ths_kardias
Το «ρολόι» της πίεσης του αίματοςΜια νέα συσκευή χειρός υπόσχεται μετρήσεις της πίεσης στην καρδιά με μεγαλύτερη ακρίβεια

Λονδίνο

Ερευνητές στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι η πίεση του αίματος πρέπει να μετριέται στη καρδιά και όχι στις αρτηρίες του χεριού όπως συμβαίνει σήμερα. Και αυτό διότι, όπως λένε, οι μετρήσεις στην καρδιά δίνουν πιο ακριβή εικόνα συνολικά για την πίεση του αίματος. Αναπτύχθηκε μάλιστα και μια νέα συσκευή για αυτόν τον σκοπό, ένας αισθητήρας σε σχήμα ρολογιού χειρός που παρακολουθεί την πίεση του αίματος στην καρδιά όλο το 24ωρο.

Η «κρυφή» νυχτερινή πίεση

Η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια και έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πίεσή τους αλλά δεν το έχουν αντιληφθεί. Η συνήθης πρακτική είναι η μέτρηση της πίεσης του αίματος να γίνεται από αρτηρίες στο χέρι. Ομως ερευνητές του University College του Λονδίνου σε μελέτη που διεξήγαγαν διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις μέσω των αρτηριών του χεριού δεν αποκαλύπτουν τις μεταβολές που συμβαίνουν στην πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου τη νύχτα.

«Διαπιστώσαμε ότι η πίεση του αίματος στην καρδιά δεν μεταβάλλεται σε τόσο έντονο βαθμό κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως συμβαίνει στις αρτηρίες. Γνωρίζουμε ότι η πίεση όταν κάποιος κοιμάται μπορεί να αποτελέσει σημαντική ένδειξη μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων. Η νέα συσκευή κάνει καλύτερες μετρήσεις του αίματος από τα συμβατικά πιεσόμετρα» αναφέρει ο καθηγητής Μπράιαν Ουίλιαμς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.H μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension».

Το ρολόιτων παλμών

Κάθε καρδιακός παλμός κάνει το αίμα να πάλλεται. Η συσκευή φέρει μια μικροσκοπική βεντούζα που μετακινείται πάνω-κάτω σε κάθε καρδιακό παλμό. Φοριέται στον καρπό και παρακολουθεί την πίεση του αίματος σην καρδιά καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Περιέχει επίσης ένα λογισμικό που επεξεργάζεται τα δεδομένα και έτσι υπολογίζει την πίεση του αίματος στην καρδιά. Στις δοκιμές που έκαναν ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (NIHR) του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας η συσκευή αποδείχτηκε εξαιρετικά ακριβής. Στις δοκιμές συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων της νέας συσκευής με μετρήσεις που λαμβάνονταν από αισθητήρες οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί απευθείας στην καρδιά ασθενών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέτρηση της πίεσης στην καρδιά είναι πιο αποτελεσματική και μπορεί να αποκαλύπτει νωρίς πιθανά μελλοντικά προβλήματα της καρδιακής λειτουργίας. Σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές του νέου τύπου πιεσόμετρου για να διαπιστώσουν αν πράγματι βοηθά σε καλύτερες και κυρίως πιο έγκαιρες διαγνώσεις προβλημάτων υγείας.

 

 

tovima.gr

Share

Be the first to comment on "Το «ρολόι» της πίεσης του αίματος"

Leave a comment

error: