Το Παναθηναϊκό Στάδιο ντύνεται με το Διεθνές Μπλε Χρώμα του Διαβήτη ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

pagosmia imera diaviti

pagosmia imera diavitiΗ Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή πρωτοβουλία φωταγώγησης ιστορικών κτηρίων σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην αφύπνιση για τον Διαβήτη, μία νόσο που τείνει να λάβει τη μορφή επιδημίας.

 

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της Novartis Hellas πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμμετοχή της χώρας μας για δεύτερη συνεχή χρονιά στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, και ανακοίνωσε τη φωταγώγηση με το διεθνές μπλε χρώμα του διαβήτη ενός από τα ιστορικότερα μνημεία της Ελλάδας, του Παναθηναϊκού Σταδίου «Καλλιμάρμαρο».

 

Το μνημειώδες αυτό σημείο πρόκειται να φωταγωγηθεί για δύο συνεχείς ημέρες: την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου καθώς και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, μεταφέροντας με αυτό τον τρόπο ένα σωτήριο μήνυμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών.

 

Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αλλαγές στη διατροφική μας συμπεριφορά, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

 

Επιπλέον ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ο  σοβαρός αντίκτυπος της νόσου σε κοινωνικό επίπεδο όπως επίσης και στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.  «Το κόστος του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και γενικότερα το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό για τα συστήματα υγείας κυρίως γιατί η ασθένεια συνδέεται με ποικίλες συν-νοσηρότητες και επιπλοκές. Μελέτη με δεδομένα 2012 υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα €7.100  από το οποίο το 56% αφορά την αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου επαυξάνεται σημαντικά στους αρρύθμιστους ασθενείς».

 

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κα Μαίρη Γείτονα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

 

Από την πλευρά της η κα Στυλιανή Ηρακλειανού, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας,  παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια καθιστώντας την νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4%  του γενικού πληθυσμού που δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

 

Η κα Αθανασία Καρούνου,  Πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, τόνισε την πεποίθησή της πως «όλοι οι υπεύθυνοι για την πρόληψη και φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα για να προστατέψουν το μέλλον των ασθενών. Το σύστημα υγείας θα πρέπει να επαναπροσανατολιστεί από τη θεραπεία των επιπλοκών, στην πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου στη χώρα μας».

 

Εφέτος κατά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ιστορικά μνημεία και κτήρια-ορόσημα σε όλον τον κόσμο, όπως η «Όπερα του Σύδνεϋ» στην Αυστραλία, το «Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας» στην Δανία, η  «Πύλη του Βρανδεμβούργου» στην Γερμανία, ο «Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες» στην Αργεντινή και άλλα πολλά, θα ντυθούν στα μπλε ενισχύοντας την φετινή εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη η οποία αποτελεί  μέρος ενός πενταετούς προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στην «Εκπαίδευση και Πρόληψη του Διαβήτη».

 

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά την  Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την υποστήριξή της στην παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου, συμβάλλοντας  με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη συστηματική αντιμετώπιση του διαβήτη.

Share

Be the first to comment on "Το Παναθηναϊκό Στάδιο ντύνεται με το Διεθνές Μπλε Χρώμα του Διαβήτη ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη"

Leave a comment

error: