Το «παιδί» της ρεσβερατρόλης φρενάρει το λίπος

piceatannol

Μετά τη ρεσβερατρόλη, την ουσία που εντοπίζεται στα σταφύλια, τα φυστίκια και το κόκκινο κρασί και διαθέτει πλήθος προστατευτικών για την υγεία ιδιοτήτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα άλλο «μαγικό» συστατικό των φρούτων. Πρόκειται για την πισεατανόλη, ένα μεταβολικό παράγωγο της ρεσβερατρόλης το οποίο βρέθηκε να εμποδίζει την ανάπτυξη των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Τα ενθαρρυντικά ευρήματα

Το εύρημα αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry διατροφολόγοι του Πανεπιστημίου Purdue. Σύμφωνα με το άρθρο τους, όταν η πισεατανόλη προστίθεται σε καλλιέργειες ανώριμων αδιποκυττάρων (κυττάρων του λιπώδους ιστού), εμποδίζει την ωρίμανσή τους σε λειτουργικά αδιποκύτταρα. Η πισεατανόλη ασκεί τη δράση της προσδενόμενη στους υποδοχείς της ινσουλίνης στην επιφάνεια των ανώριμων αδιποκυττάρων και παρεμποδίζοντας το μεταβολικό μονοπάτι που οδηγεί στο σχηματισμό λιπαρών οξέων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πρώτα αυτά αποτελέσματα του πειραματισμού τους είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, μόνο εφόσον αυτά επαληθευτούν σε ζωικά μοντέλα για την παχυσαρκία, αλλά και σε ανθρώπους θα μπορούσε η πισεατανόλη να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Προς το παρόν η ουσία έχει εντοπιστεί εκτός από τα σταφύλια και το κρασί, στα μούρα και στα φρούτα του πάθους.

 

Πηγή: tovima.gr

Share

Be the first to comment on "Το «παιδί» της ρεσβερατρόλης φρενάρει το λίπος"

Leave a comment