Το παιδί μου δεν τρώει.

child

Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να φαίνεται ότι παίρνουν μόνο συγκεκριμένες (και λίγες) τροφές, αλλά αν υπολογίσουμε την πρόσληψη τους σε εβδομαδιαία βάση, τότε καλύπτουν τις ανάγκες τους. Έτσι μην ανησυχείτε για τη διατροφή του παιδιού σας, ιδιαίτερα αν το βάρος και το ύψος είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως επίσης και η ανάπτυξη από το βάρος/ύψος γέννησης.

Το παιδί σας θα ήταν καλά να δοκιμάζει τουλάχιστον μια νέα τροφή κάθε μέρα, ή τουλάχιστον μια κουταλιά από το κάθε φαγητό που υπάρχει στο γεύμα της οικογένειας (πχ. κρεατικό/ψάρι, ζυμαρικό/πατάτα/ψωμί/ρύζι, λαχανικό/σαλάτα).

Στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας σίγουρα πρέπει να έχει ποικιλία η διατροφή του, λαμβάνοντας φαγητό όπως ολόκληρη η οικογένεια (χωρίς αλάτι). Προσφέρετε στο παιδί σας από το φαγητό της οικογένειας και προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί τουλάχιστον ένα γεύμα. Ενθαρρύνετε το να φάει το ίδιο φαγητό με σας, το οποίο μπορεί να είναι διακοσμημένο με όμορφο τρόπο στο πιάτο. Εξηγήστε του ότι όλοι θα φάτε το ίδιο φαγητό. Αν αρνείται να φάει το φαγητό της οικογένειας, ΜΗΝ του προφέρετε κάτι το διαφορετικό. Εξηγήστε του ότι δεν θα υπάρχει κάτι άλλο για να φάει μέχρι το επόμενο γεύμα ή ενδιάμεσο και ότι θα ήταν καλά να δοκιμάσει τουλάχιστον μια μπουκιά από το κάθε τι που βάλατε στο πιάτο του. Βασικός κανόνας της υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία… Χρειαζόμαστε τροφές από όλες τις ομάδες τροφών. Προσπαθήστε να εντάξετε καινούργιες τροφές, αλλά λάβετε υπόψη ότι το παιδί χρειάζεται να εκτεθεί 10-15 φορές σε μια νέα τροφή για να τη συνηθίσει, πόσο μάλλον να του αρέσει, έτσι δεν πρέπει να αποθαρρυνθείτε από την πρώτη ή δεύτερη άρνηση. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσφέρετε γάλα ή ψωμί στη θέση του γεύματος ή τα ίδια φαγητά καθημερινά.

Το πρωί μπορεί να πάρει δημητριακά με το γάλα του ή να πιει το γάλα του και να φάει ψωμί με τυρί ή αυγό και λίγο λαχανικό ή φρούτο. Το μεσημέρι και το βράδυ να φάει από το φαγητό της οικογένειας συμπεριλαμβάνοντας:

κρέας ή ψάρι ή όσπρια ή γαλακτοκομικά και ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτα ή πλιγούρι ή ψωμί και λαχανικά ή σαλάτα

Η κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες τροφών θα πρέπει να γεμίζει το ένα τρίτο του παιδικού του πιάτου. Το απόγευμα μπορεί να πιει γάλα ή γιαούρτι και φρούτο και ακόμα ένα φλιτζάνι γάλα πριν να κοιμηθεί.

paidiatros.com

 

Share

Be the first to comment on "Το παιδί μου δεν τρώει."

Leave a comment