Το μελάνωμα «χτυπάει» τις εύπορες γυναίκες

melanoma1

Τα κρούσματα μελανώματος στις νεαρές γυναίκες έχουν υπερδιπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και οι εύπορες, πιο μορφωμένες φαίνεται να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως ίσως αυτές οι γυναίκες κινδυνεύουν επειδή περνούν περισσότερο χρόνο σε υπαίθριους χώρους.

Επιστήμονες από το Ιδρυμα Πρόληψης του Καρκίνου (CPI) στην Καλιφόρνια μελέτησαν 3.842 κρούσματα μελανώματος σε 3.800 γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι οποίες διαγνώστηκαν τις περιόδους 1988 – 1992 ή 1998 – 2002.

Η ανάλυσή τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of Dermatology», έδειξε πως τα κρούσματα ήταν σημαντικά αυξημένα τη δεύτερη χρονική περίοδο μόνο μεταξύ των γυναικών με τα υψηλότερα εισοδήματα. Επιπλέον, οι γυναίκες που ζούσαν στις πιο εύπορες περιοχές των ΗΠΑ είχαν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει μελάνωμα σε σύγκριση με όσες ζούσαν στις πιο φτωχές.

«Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στις διαφορετικές αντιλήψεις και ευκαιρίες για φυσικό μαύρισμα, την οικονομική δυνατότητα για τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) και την έκθεση στον ήλιο κατά τις χειμερινές διακοπές», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίνα Κλαρκ.

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα νέο φάρμακο (ιπιλιμουμάμπη) για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος, το οποίο φαίνεται να παρατείνει την επιβίωση των ασθενών κατά 10 μήνες.

 

real.gr

 

 

Share

Be the first to comment on "Το μελάνωμα «χτυπάει» τις εύπορες γυναίκες"

Leave a comment

error: