Το κοιλιακό λίπος διπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα ακόμα και αν δεν έχετε περιττά κιλά!

lipos_koilia

Το να έχει κάποιος αυξημένο κοιλιακό λίπος διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ακόμα κι αν δεν είστε υπέρβαροι, ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με έρευνα.

Όσοι έχουν φυσιολογικό βάρος αλλά περισσότερο κοιλιακό λίπος από όσο πρέπει έχουν περισσότερες πιθανότητες για έμφραγμα και γενικότερα για καρδιακά προβλήματα, σε σύγκριση με εκείνους που είναι παχύσαρκοι μεν, αλλά δεν έχουν υπερβολικό βάρος γύρω από τη μέση τους, δε.

Η ουσία της νέας έρευνας

Οι ερευνητές εξέτασαν την υπόθεση ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και κεντρική παχυσαρκία (δηλαδή αυξημένο κοιλιακό λίπος και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης) θα είχαν περισσότερα καρδιακά προβλήματα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και φυσιολογική κατανομή λίπους στο σώμα.

Αυτή η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανησυχίες, ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που χρησιμοποιείται για να κατηγοριοποιήσει τους ενήλικες ως λιποβαρείς, κανονικού βάρους, υπέρβαρους, ή παχύσαρκους, δεν λαμβάνει υπόψη την ποσότητα και την κατανομή του λίπους και των μυών.

Από το 1997 έως το 2000 η μελέτη εξέτασε τις περιπτώσεις 1.692 Αμερικανών, ηλικίας 45 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση και μετρήθηκε το βάρος, το ύψος, η περιφέρεια της μέσης και η περιφέρεια του ισχίου τους. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν από το 2000 έως το 2016 για την εμφάνιση σημαντικών δυσμενών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αποδείχθηκε ότι οι συμμετέχοντες με φυσιολογικό ΔΜΣ και κεντρική παχυσαρκία είχαν περίπου διπλάσιο μακροπρόθεσμο κίνδυνο να υποστούν ένα σημαντικό αρνητικό καρδιαγγειακό επεισόδιο (π.χ. έμφραγμα), όταν τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τους συμμετέχοντες χωρίς κεντρική παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ τους.

newsit.gr

Share

Be the first to comment on "Το κοιλιακό λίπος διπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα ακόμα και αν δεν έχετε περιττά κιλά!"

Leave a comment

error: