Το καρδιακό επεισόδιο ανιχνεύεται στο αίμα!

aima1

aima1Οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο έχουν μοναδικά κύτταρα που επιπλέουν στο αίμα τους, λένε Αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη τους σε 111 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Biology, θα μπορούσε να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ των υγιών ατόμων και εκείνων που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν το κατά πόσο ο έλεγχος για τα συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψουν στο μέλλον ποιοι ασθενείς θα υποστούν κάποια στιγμή καρδιακό επεισόδιο.

Η ομάδα στο Ερευνητικό Κέντρο Scripps στην Καλιφόρνια αναζητούσε να ανακαλύψει ενδοθηλιακά κύτταρα, που κυκλοφορούσαν στο αίμα των ασθενών.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι πλάκες οξέων συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορούν τελικά να προκαλέσουν ρήξη, απελευθερώνοντας θραύσματα της πλάκας στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στα αγγεία γύρω από την καρδιά και να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, τα ενδοθηλιακά κύτταρα απελευθερώνονται επίσης στο αίμα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο καθηγητής Peter Kuhn, τόνισε ότι ο σκοπός της έρευνάς  τους ήταν να βρεθούν επαρκείς αποδείξεις ότι αυτά τα ενδοθηλιακά κύτταρα που κυκλοφορούν, μπορούν να ανιχνευθούν με αξιοπιστία σε ασθενείς μετά από καρδιακό επεισόδιο.

Τα στοιχεία είναι τόσο σημαντικά, που το επόμενο στάδιο είναι να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναγνωρίζονται οι ασθενείς στα πρώτα στάδια ενός καρδιακού επεισοδίου.

 

 

Madata.gr

 

Share

Be the first to comment on "Το καρδιακό επεισόδιο ανιχνεύεται στο αίμα!"

Leave a comment