Το κάπνισμα φθείρει τις νοητικές λειτουργίες

tsigaro_nohtikes_leitourgies

Οι άνδρες που καπνίζουν, εμφανίζουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, αλλά και με τις γυναίκες καπνίστριες, σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σεβερίν Σάμπια του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ψυχιατρικό περιοδικό “Archives of General Psychiatry” του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες καπνιστές παθαίνουν φθορά νοητικών λειτουργιών που αντιστοιχεί σε ένα άνθρωπο 10 χρόνια μεγαλύτερό τους, ο οποίος δεν καπνίζει.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ανάλογο φαινόμενο στις γυναίκες καπνίστριες, ενώ στους άνδρες καπνιστές τα πρώτα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος», καθώς, μεταξύ άλλων, προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων κι άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, ενώ αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια αιτία που ο εγκέφαλος των γυναικών φαίνεται πιο προστατευμένος σε σχέση με των ανδρών από το κάπνισμα, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, πιθανώς είναι ότι οι άνδρες καπνίζουν συστηματικά περισσότερο, αλλά το θέμα πρόκειται να διερευνηθεί περαιτέρω σε μελλοντικές έρευνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.100 ανδρών και 2.150 γυναικών με μέση ηλικία 56 ετών, δηλαδή στο μεταίχμιο μεταξύ μέσης και τρίτης ηλικίας. Η μελέτη έδειξε ότι ένας 50χρονος καπνιστής έχει παρόμοια νοητική φθορά με ένα 60χρονο μη καπνιστή. Όσοι έχουν κόψει το κάπνισμα πριν από πολλά χρόνια, δεν φαίνεται να έχουν ταχύτερη μείωση των νοητικών λειτουργιών τους.

Πηγή: healthyliving.gr

Share

Be the first to comment on "Το κάπνισμα φθείρει τις νοητικές λειτουργίες"

Leave a comment

error: