Το εμβόλιο κατά του HPV δεν αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα των κοριτσιών

emvolio_HPV

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – Εν αντιθέσει με τους φόβους πολλών γονιών, το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, δεν «ενθαρρύνει» την αυξημένη ή πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των εμβολιασμένων έφηβων κοριτσιών.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν δύο ξεχωριστές μελέτες, που έρχονται να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν ότι το εμβόλιο ωθεί έμμεσα τις νεανίδες να έχουν πιο απερίσκεπτη συμπεριφορά, επειδή λανθασμένα θεωρούν τον εαυτό τους προστατευμένο από διάφορες σεξουαλικές μολύνσεις ή και από εγκυμοσύνη.

Η πρώτη μελέτη, μ’ επικεφαλής την Δρ Άλις Φόρστερ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Vaccine, εστίασε σε 1.052 κορίτσια στη Βρετανία, μέσης ηλικίας 17 ετών, από τα οποία μερικά είχαν κάνει το εμβόλιο και τα υπόλοιπα όχι.

Η μελέτη έδειξε ότι η ομάδα των εμβολιασμένων κοριτσιών δεν ήταν πιο ενεργή σεξουαλικά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των κοριτσιών που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα εμβολιασμένα κορίτσια ήταν εξίσου πιθανό με τα μη εμβολιασμένα να χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής, ενώ δεν είχαν αυξήσει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους μετά τον εμβολιασμό.

Η δεύτερη μελέτη των επιστημόνων του Κέντρου Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente των ΗΠΑ, μ’ επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ρόμπερτ Μπέντναρτσικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, εστιάστηκε σε κορίτσια που είχαν κάνει το ένα από τα δύο εμβόλια κατά του ιού HPV.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν περίπου 1.400 κορίτσια, από τα οποία τα 493 είχαν κάνει το εμβόλιο, κατέληξαν σε ανάλογα συμπεράσματα, καθώς δεν διαπίστωσαν κάποια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα μετά τον εμβολιασμό (η μέση ηλικία των κοριτσιών ήταν 14,5 ετών).

Το ποσοστό των εφήβων που διαγνώστηκαν με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή είχαν μείνει έγκυες ήταν μικρότερο από 1% και ήταν το ίδιο στις δύο ομάδες, τόσο στα κορίτσια που είχαν εμβολιαστεί, όσο και σε αυτά που δεν είχαν.

Από το 2006, οι Αρχές Υγείας συστήνουν τα κορίτσια άνω των 11 ετών να κάνουν σε τρεις δόσεις το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου, αλλά σε πολλές χώρες εμφανίζεται μια διστακτικότητα των γονιών να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους.

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και, εκτός από κονδυλώματα, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από καρκίνους (τραχήλου, κόλπου, πέους, λαιμού). Το εμβόλιο θα μπορούσαν να κάνουν και τα αγόρια, τα οποία επίσης κινδυνεύουν.

 

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Το εμβόλιο κατά του HPV δεν αυξάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα των κοριτσιών"

Leave a comment

error: