Το γονίδιο της… ημικρανίας

ponokefalos

Το γονίδιο της... ημικρανίαςΤο γονίδιο της… ημικρανίας ισχυρίζονται ότι εντόπισαν μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την επιστημονική μονάδα, οι τρομοκρατικοί αυτοί πονοκέφαλοι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικούς παράγοντες και φαίνεται ότι επηρεάζουν μία στις τέσσερις γυναίκες και έναν στους δώδεκα άντρες.

Οι εδικοί ελπίζουν τώρα  ότι η ανακάλυψή τους μπορεί αν τους επιτρέψει να δημιουργήσουν νέα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Το γονίδιο εντοπίστηκε μετά από μελέτη του γονιδιακού προφίλ δύο οικογενειών στις οποίες υπήρχαν μέλη που έπασχαν από ημικρανίες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο βρήκαν ένα κοινό γενετικό ελάττωμα στα άτομα με ημικρανία και των δύο οικογενειών.

Στη συνέχεια, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό γονίδιο αποτελεί «κλειδί» για την εμφάνιση ημικρανιών, οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια στα οποία προκάλεσαν το ίδιο ακριβώς γενετικό ελάττωμα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Λούις Πτάτσεκ «προφανώς δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον πονοκέφαλο σε ένα ποντίκι, μπορούμε όμως να μετρήσουμε άλλα συμπτώματα στα πειραματόζωα που πάνε …πακέτο με την ημικρανία».

 

 

star.gr

Share

Be the first to comment on "Το γονίδιο της… ημικρανίας"

Leave a comment

error: