Το “ασθενές φύλο” έχει πιό ισχυρό ανοσοποιητικό

asthenes_fylo

Αν το υποπτευόσασταν, οι επιστήμονες έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Οι γυναίκες είναι το ισχυρό φύλο και οι άνδρες το ασθενές από άποψη υγείας και αντοχής στις ασθένειες, καθώς οι πρώτες έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κλοντ Λιμπέρ του πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «BioEssays», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γυναικείο βιολογικό πλεονέκτημα έχει τη βάση του σε ένα μόνο χρωμόσωμα, το Χ, και στο ρόλο που παίζουν τα MicroRNAs που είναι κωδικοποιημένα σε αυτό το χρωμόσωμα.

Το MicroRNA είναι μια μικροσκοπική δομή ριβονουκλεϊνικού οξέος, το οποίο μαζί με το DNA και τις πρωτεΐνες συναποτελούν τα τρία μείζονα μακρομόρια, στα οποία βασίζονται όλες οι μορφές της ζωής.

Στους ανθρώπους, όπως και σε άλλα θηλαστικά, τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά και είναι πιο ικανά να καταπολεμούν διάφορα επεισόδια «σοκ»” στην υγεία τους, όπως μολύνσεις και τραύματα. Σύμφωνα με τον Κλοντ Λιμπέρ, αυτό οφείλεται στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο στους ανθρώπους περιέχει το 10% όλων των MicroRNAs που έχουν ως τώρα εντοπιστεί στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Αν και ο ρόλος πολλών από αυτά τα μόρια MicroRNA παραμένει ακόμα άγνωστος, ο Βέλγος επιστήμων εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό είναι αυτά τα MicroRNA στο χρωμόσωμα Χ που αυξάνουν τις άμυνες του γυναικείου ανοσοποιητικού συστήματος και την καλύτερη ανθεκτικότητά του στον καρκίνο.

Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άνδρες ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ. Σύμφωνα με τους Βέλγους επιστήμονες, οι βιολογικοί μηχανισμοί του χρωμοσώματος Χ έχουν ισχυρότερη επίδραση στα γονίδια εκείνα που προσδίδουν συγκριτικό ανοσολογικό πλεονέκτημα στις γυναίκες (που έχουν δύο τέτοια χρωμοσώματα), ενώ αντίθετα φέρνουν σε μειονεκτική θέση τους άνδρες, επειδή οι τελευταίοι έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ.

Πηγή :ΑΠΕ.ΜΠΕ ΑΕ

Share

Be the first to comment on "Το “ασθενές φύλο” έχει πιό ισχυρό ανοσοποιητικό"

Leave a comment

error: