Το έμβρυο «απορροφά» γενετικό υλικό της μητέρας από τη μήτρα!

emvrio

emvrioΟι υπογόνιμες μητέρες που χρησιμοποιούν δανεικά ωάρια για να αποκτήσουν παιδιά, περνούν τμήματα του δικού τους γενετικό υλικό στους απογόνους τους, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη.

Όπως ανακάλυψαν ισπανοί επιστήμονες, η μετάδοση του DNA γίνεται πριν από την εμφύτευση του ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας, μέσω του ενδομητριακού υγρού το οποίο περιέχει θραύσματα του γενετικού υλικού της μητέρας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι με κάποιον τρόπο τα έμβρυα απορροφούν γενετικό υλικό από τη μήτρα – μία ανακάλυψη την οποία ένας διακεκριμένος βρετανός καθηγητής χαρακτηρίζει ως «εκπληκτική».

Οι ειδικοί πίστευαν έως τώρα ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια περιέχουν μονάχα το DNA του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου από τα οποία προέρχονται. Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι περιέχουν και DNA από το πρόσωπο που θα τα κυοφορήσει και το οποίο είναι διαφορετικό στην περίπτωση της εξωσωματικής με δανεικά ωάρια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 γυναίκες που είχαν επισκεφθεί μία από τις κορυφαίες κλινικές γονιμότητας στην Ισπανία, την IVI Valencia.

Οι ερευνητές εντόπισαν θραύσματα του DNA των γυναικών στο υγρό του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας (ενδομήτριο) και με εργαστηριακά πειράματα επιβεβαίωσαν ότι αυτά απορροφούνται από τα έμβρυα στη φάση πριν από την εμφύτευσή τους στο ενδομήτριο, η οποία είναι απαραίτητη για να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «Development», υποδηλώνουν ότι «υπάρχει μία ανταλλαγή ανάμεσα στη μήτρα και το έμβρυο, η οποία έως τώρα δεν ήταν γνωστή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φελίπε Βιλέγια.

Και συνέχισε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να αποφανθούμε για τα αποτελέσματα αυτής της ανταλλαγής, αλλά πιθανώς θα είναι θετικά και αρνητικά.

“Σε κάθε περίπτωση, το εύρημά μας αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει το περιβάλλον της μήτρας την ανάπτυξη του εμβρύου”.

«Πρόκειται για μία πραγματικά εκπληκτική ανακάλυψη, που προφανώς έχει σημασία για την ανάπτυξη των εμβρύων, αν και δεν ξέρουμε ακόμα με ποιον τρόπο», σχολίασε ο δρ Νικ Μάκλον, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.

«Επιπλέον, ανακουφίζει τις υπογόνιμες γυναίκες που αποκτούν παιδιά με δανεικά ωάρια, οι οποίες συχνά στεναχωριούνται πιστεύοντας ότι το μωρό τους δεν έχει τίποτα δικό τους.

“Όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν ισχύει και τα μωρά θα φέρουν έστω και μικρό τμήμα του δικού τους DNA, παρότι θα έχουν προέλθει από ξένο ωάριο”.

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Το έμβρυο «απορροφά» γενετικό υλικό της μητέρας από τη μήτρα!"

Leave a comment

error: