Τι συμβαίνει όταν το σεξ με τον σύντροφο δεν μας διεγείρει

no_sex

Δεν είναι σπάνιο να αισθάνεται κανείς ότι δεν απολαμβάνει πια το σεξ με τον/τη σύντροφό του και να παρουσιάζει μείωση της επιθυμίας για ερωτική δραστηριότητα μαζί του/της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούν ερωτικές επαφές επειδή «πρέπει» να γίνουν – ίσως επειδή έχουμε μάθει μέσα από την κουλτούρα μας ότι ο ρόλος μας είναι να ανταποκρινόμαστε στις σεξουαλικές ανάγκες τού/τής συντρόφου μας ή επειδή φοβόμαστε πως η αναστολή των σεξουαλικών επαφών σηματοδοτεί κίνδυνο χωρισμού ή απιστίας.

Ωστόσο, στις γυναίκες που κάνουν σεξ χωρίς να διεγείρονται, το επακόλουθο συνήθως είναι να γίνονται επώδυνες οι επαφές διότι δεν δημιουργείται η αναγκαία λίπανση και διαστολή του κόλπου, ενώ κάποιες οδηγούνται και στη σεξουαλική αποστροφή.

Στους δε άνδρες τα επακόλουθα συνήθως είναι οι διαταραχές στη στύση, η αποφυγή των επαφών και αίσθημα ανεπάρκειας.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι δυσάρεστες επαφές και να εντοπιστούν οι παράγοντες που εξηγούν το πρόβλημα. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι:

* Οι επαφές γίνονται χωρίς να υπάρχουν αρκετά σεξουαλικά ερεθίσματα (π.χ. πάντα τα ίδια, προβλέψιμα προκαταρκτικά).

* Υπάρχει δυσκολία συγκέντρωσης στα σεξουαλικά ερεθίσματα διότι υπεισέρχονται σκέψεις που δημιουργούν ανησυχία (π.χ. «δεν θα διεγερθώ», «τι δουλειές έχω να κάνω αύριο», «μη μας ακούσουν τα παιδιά»).

* Υπάρχει αίσθημα κόπωσης από την καθημερινότητα.

* Οι επαφές γίνονται χωρίς να υπάρχει ερωτική επιθυμία.

* Το άτομο με τη δυσκολία διέγερσης δεν νιώθει άνετα με το σώμα του/της.

* Υπάρχει γενικώς κακή ψυχική διάθεση (π.χ. συμπτώματα κατάθλιψης).

* Υπάρχει μειωμένη έλξη στο ζευγάρι. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή λ.χ. δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής ή γιατί συσσωρεύτηκαν παράπονα.

Σε ένα ζευγάρι που ζει καιρό μαζί, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν διαστήματα δυσαρέσκειας, τα οποία όμως μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να μάθει το ζευγάρι τρόπους προστασίας και βελτίωσης της σεξουαλικής του ζωής.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Τι συμβαίνει όταν το σεξ με τον σύντροφο δεν μας διεγείρει"

Leave a comment

error: