Τι παιχνίδι να του πάρω;

Πώς να διαλέξετε τον κατάλληλο πρωτοχρονιάτικο  μπουναμά για τα παιδιά                                                

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για το παιδί, γιατί πρόκειται για μια δραστηριότητα που το βοηθά να ανακαλύψει μόνο του τον κόσμο και ν’ αναπτύξει αρμονικά το σώμα αλλά και την προσωπικότητά του, καθώς:

  • Ευνοεί τη σωματική του ανάπτυξη ( βοηθά τόσο στην ανάπτυξη της κινητικότητάς του, όσο και σε εκείνη των αισθητήριων οργάνων του),
  • επιτρέπει να αναπτυχθούν οι διανοητικές του ικανότητες και η συναισθηματική του ζωή, και επίσης επειδή
  • κάνει το παιδί πιο επιδέξιο, αναπτύσσει την κοινωνικότητά του και τη φαντασία του, το διασκεδάζει και το βοηθά ν’ ανακαλύπτει τα άλλα παιδιά και να μοιράζεται μαζί τους τις χαρές του.

 

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: πρέπει ν’ αντιστοιχεί στην ηλικία του παιδιού

Καθώς, όμως, το παιχνίδι δεν είναι μόνον εκτόνωση και χαρά, αλλά και μέσο επικοινωνίας του παιδιού με το περιβάλλον του και μέσο ανάπτυξης του πνεύματός του, γι αυτό κάθε… ηλικία έχει και το …παιχνίδι της. Έτσι, λοιπόν:

  • Για τους πρώτους 6 μήνες:

Στην ηλικία αυτή το παιδί εξερευνά το περιβάλλον του ασταμάτητα. Επομένως σε αυτή του την εξερεύνηση θα το βοηθήσουν παιχνίδια κυρίως ασφαλή, όπως: μπαλάκια και κύβοι από πανί ή από άλλο μαλακό υλικό, μεγάλοι κούκλοι ή ζωάκια, κουδουνίστρες ή παιχνιδάκια που κρεμιούνται πάνω από την κούνια του και βγάζουν κάποιο γλυκό ήχο, παιχνίδια με ενσωματωμένα καθρεπτάκια και μπιλίτσες, πλαστικά παπάκια ή ζωάκια (ειδικά για να τα μασάνε ή για το μπάνιο τους) και βιβλία σε έντονα χρώματα από πανί ή πλαστικό.

  • Για παιδιά 1 μέχρι 2 χρονών:

Τώρα το παιδί αποζητά την αυτονομία του και προσπαθεί να νιώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Τα παιχνίδια, λοιπόν, που θα μπορέσουν να το βοηθήσουν να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και σιγουριά είναι: μπάλες, μπίλιες, μαλακά παιχνιδάκια (που θα δαγκώνει για να ανακουφίζεται από τους πόνους της οδοντοφυΐας), τρενάκια, πλοία, τηλέφωνα, κούκλες, εργαλεία, μουσικά όργανα, πάνινα παιχνίδια και πολύχρωμα βιβλία. Αλλά και φτυαράκια, κουβαδάκια, παιχνίδια για το νερό, κουτιά σε διάφορα μεγέθη, απλά παζλ, κούκλες, παιδικά σερβίτσια φαγητού, κύβοι κάθε είδους, απλές κατασκευές τύπου «λέγκο», κ.ά.

  • Για παιδιά μέχρι 3 χρονών:

 Το παιδί τώρα πια έχει φτάσει σχεδόν στην απόλυτη τελειότητα  και πρέπει να είναι ελεύθερο να διαλέξει ανάμεσα σε: αριθμητήρια, μολύβια για να μουτζουρώνει, πλαστικούς κύβους, κουβαδάκια, φτυαράκια, πλαστικά ζωάκια, μπάλες, κούκλες, εικονογραφημένα βιβλία, αλογάκια που κουνιούνται, τρίκυκλα και αυτοκινητάκια, πλαστελίνες και παιχνίδια τύπου mobil.

  • Για παιδιά 3 μέχρι 6 χρονών

 Σε αυτή την ηλικία το παιδί αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα, τόσο συναισθηματικά όσο και διανοητικά. Τώρα έχουμε να κάνουμε με τους μεγαλύτερους μίμους του κόσμου, καθώς το παιδί αφομοιώνει και αντιγράφει τη συμπεριφορά γονιών, αδελφών και φίλων και υποδύεται θαυμάσια τους ρόλους του. Για όλα αυτά, όμως, χρειάζεται μιμητικό υλικό, όπως: πλαστικά σερβίτσια και κουζινικά, κούκλες, κρεβατοκάμαρες, αυτοκίνητα και μηχανήματα (γερανούς και μπουλντόζες), σφυριά, χρώματα και μπογιές, παζλ, συναρμολογούμενα παιχνίδια, παιχνίδια τύπου «λέγκο», βιβλία και κασέτες, ανθρωπάκια τύπου «play mobil», κουκλοθέατρο, ξυλόφωνα, μαγνήτες, κ.ά.

Επίσης, επειδή το παιδί σε αυτή την ηλικία εμφανίζει και τις …καταστροφικές του τάσεις, χρειάζεται επομένως και το κατάλληλο υλικό για να έχει να…χαλάει, όπως: μπαλόνια, εφημερίδες και παλιά περιοδικά, συναρμολογούμενα τούβλα και κύβους.

Οι ΚΑΝΟΝΕΣ… του παιχνιδιού

Συχνά, πολλά από τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, αντί για τη χαρά προσφέρουν λανθασμένη διαπαιδαγώγηση ή αποτελούν προϊόντα που κρύβουν κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Για αυτό, καλόν είναι οι μεγάλοι-που τρέχουν να καλύψουν κάθε παιδική επιθυμία και όνειρο για παιχνίδι- να είναι προσεχτικοί, ιδιαίτερα στις αγορές της τελευταίας στιγμής.

Όταν αγοράζετε, λοιπόν, ένα παιχνίδι, η συσκευασία του είναι πολύτιμος οδηγός. Γι’ αυτό πρέπει να κοιτάτε σε αυτήν:

  • Να αναγράφονται οδηγίες για το πώς παίζεται, για τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίσει το παιδί, καθώς και την ηλικία των παιδιών, στην οποία απευθύνεται το παιχνίδι.
  • Να αναγράφεται το ειδικό σήμα CE μέσα σε κύκλο που σημαίνει ότι το παιχνίδι έχει περάσει από έλεγχο επικινδυνότητας και είναι κατασκευασμένο, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να υπάρχει η επωνυμία, η διεύθυνση και το εμπορικό σήμα του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα.

 

Επιπλέον πρέπει να :

  • Ελέγχετε την αντιστοιχία του παιχνιδιού με την ηλικία, την ωριμότητα και το χαρακτήρα του παιδιού.
  • Προσέχετε, ώστε να μην υπάρχουν αιχμηρά σημεία, σύρματα ή ελατήρια στο σώμα του παιχνιδιού.
  • Αποφεύγετε να αγοράζετε για μικρά παιδιά παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό και έχουν μετασχηματιστή. Επίσης, να θυμάστε ότι οι μεταλλικές κεραίες μπορεί να τραυματίσουν τα μάτια των παιδιών.
  • Μην αγοράζετε παιχνίδια βαμμένα με τοξικά χρώματα ή φτιαγμένα με εύφλεκτο υλικό, γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης ή εγκαύματος.
  • Ελέγχετε τα πάνινα και χνουδωτά παιχνίδια να μην αφήνουν χνούδι, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα βρέφη.
  • Διαλέγετε παιχνίδια ωραία από αισθητική άποψη, από φυσικό υλικό, που να έχουν πολλαπλές χρήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
  • Αποφεύγετε να αγοράζετε για παιδιά, κάτω από τα τρία, παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομματάκια, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιούν.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Τι παιχνίδι να του πάρω;"

Leave a comment