Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς όταν κάνει ζέστη

zesti

zestiΚάθε καλοκαίρι γίνεται επίκαιρο θέμα η απορία των αρρώστων που παίρνουν φάρμακα και ιδιαίτερα των καρδιοπαθών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της ζέστης.

Οι άρρωστοι που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά κινδυνεύουν στις υψηλές θερμοκρασίες από λιποθυμία ή συγκοπτικά επεισόδια, εάν η αρτηριακή τους πίεση πέσει πολύ χαμηλά, κάτω των 100 mmHg. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν εφίδρωση και αγγειοδιαστολή που οδηγεί πολλές φορές σε υπόταση.

Αγγειοδιασταλτικά φάρμακα παίρνουν κατά κανόνα οι άρρωστοι με στεφανιαία νόσο, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.

Για να αποφευχθούν οι επιπλοκές από τη ζέστη, θα πρέπει πρωτίστως οι καρδιοπαθείς να αποφεύγουν να κυκλοφορούν τις ώρες των υψηλών θερμοκρασιών. Θα πρέπει επίσης να προτιμάται η διαμονή σε σπίτια με κλιματισμό ή να κάνουν συχνά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Να επιλέγεται διατροφή με χυμούς και άφθονο κρύο νερό. Να προτιμάται ντύσιμο με φαρδιά λευκά ρούχα γιατί αντανακλούν και δεν απορροφούν θερμότητα.

Η θερμοπληξία

Ομως, άλλο πράγμα είναι η ζέστη και άλλο η θερμοπληξία. Οταν συνυπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες με υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα και άπνοια, τότε δημιουργούνται συνθήκες για εκδήλωση θερμοπληξίας.

Ο θερμόπληκτος εκτός από την υψηλή θερμοκρασία (πυρετός 41 βαθμοί) μπορεί να εμφανίσει κεφαλαλγία και σύγχυση, ανάλογη με τη σύγχυση της εγκεφαλοπάθειας που τελικά οδηγεί σε κώμα.

Κατά τη θερμοπληξία, το θερμορρυθμιστικό σύστημα του ανθρώπου αποσυντονίζεται, γιατί το σώμα δεν μπορεί να αποβάλει τη θερμοκρασία με τον ιδρώτα (η άπνοια με την υψηλή υγρασία της ατμόσφαιρας παρεμποδίζουν την εξάτμισή του).

Ετσι, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει ξεπερνώντας τους 41 βαθμούς Κελσίου. Ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμοπληξία είναι τα ηλικιωμένα άτομα, των οποίων ήδη το θερμορρυθμιστικό σύστημα υπολειτουργεί λόγω αθηροσκλήρωσης.

Θερμοπληξία μπορεί να προκληθεί ακόμα και από την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν οι λουόμενοι να εκτίθενται στον ήλιο τόσο όσο για να στεγνώνει το σώμα τους.

Συμπερασματικά, η ζέστη είναι ακίνδυνη, αρκεί να γνωρίζουν οι άρρωστοι τις κακοτοπιές.

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς όταν κάνει ζέστη"

Leave a comment

error: