Τι να κάνετε για να ηρεμήσετε ένα μωράκι που κλαίει.

baby_cry

Τα μωρά εκφράζουν τις ανάγκες τους μέσα από το κλάμα. Για να μπορέσει, ο βρεφικός εγκέφαλος, να επανέλθει στα πρωτύτερα του επίπεδα, χρειάζεται ηρεμία ώστε να ενεργοποιηθεί η χημική ουσία ωκυτοκίνη.

Xρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν οι γονείς να ηρεμήσουν το μωρό τους, όταν κλαίει.

Πως μπορεί να ενεργοποιηθεί η ωκυτοκίνη;

Μέσα από την αγκαλιά και το άγγιγμα της μητέρας σε συνδυασμό με το μασάζ ενεργοποιείται η ωκυτοκίνη καθώς και ενισχύεται ο δεσμός μεταξύ μητέρας-μωρού. Το απαλό μασάζ ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού και συνεχίζοντας σε όλο το σώμα είναι μία εύκολη και αποτελεσματική διαδικασία για να σταματήσει το μωρό σας το κλάμα.

Συμβουλές για να ηρεμήσετε το μωρό σας

Το πιπίλισμα του δαχτύλου βοηθά το μωρό να ηρεμήσει. Βάλτε του τον αντίχειρα στο στόμα και δώστε του την πιπίλα μόνο στην περίπτωση που το πιπίλισμα του δαχτύλου δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα. Επίσης, τα νανουρίσματα, οι μελωδίες και τα αγγίγματα ενεργοποιούν την ντοπαμίνη του βρεφικού εγκεφάλου. Μία ουσία που το βοηθά στην καλή διάθεση και εγρήγορση.

Συμβουλή Ειδικού:

Πειραματιστείτε, ανακαλύψτε και εφαρμόστε νέους τρόπους ώστε το βρέφος σας να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το μωρό σας μπορεί να εκφράσει έντονη ανησυχία μέσα από το κλάμα. Εάν αποκλείσουμε κάποια παθολογικά αίτια (κολικοί, αναγωγές, ελλιπείς διατροφή κλπ.) τότε πολύ πιθανό να οφείλετε στο άγχος της μητέρας, σε ένα δύσκολο τοκετό ή ακόμα και στα γονίδια. Οι γυναίκες που ετοιμάζονται να γίνουν μανούλες πρέπει να είναι ήρεμες και χαλαρές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν οι ίδιες δυσκολεύονται μπορούν να ζητήσουν τη συμβουλή ενός Ειδικού. Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες που δυσκολεύονται να ηρεμήσουν τα μωρά τους. Μία επίσκεψη θα μπορούσε να τις βοηθήσει.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Boro.gr

Share

Be the first to comment on "Τι να κάνετε για να ηρεμήσετε ένα μωράκι που κλαίει."

Leave a comment

error: