Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

ha

haΤι είναι το υαλουρονικό οξύ;Εδώ και αρκετό καιρό, τα ΜΜΕ έχουν κατακλεισθεί από διαφημίσεις πόσιμου υαλουρονικού οξέως. Υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση των ρυτίδων, για δέρμα σφριγηλό και νεανικό συνοδευμένες από μία χαμογελαστή, πανέμορφη γυναίκα που με περηφάνια υποδεικνύει την πηγή της ζωντάνιας της είναι πλέον παραπάνω από οικείες. Τι είναι όμως το υαλουρονικό οξύ που τόσο πολύ έχει ακουστεί τελευταία και έχει πράγματι τα αποτελέσματα που διαφημίζονται;

«Εξωκυττάρια Θεμέλια Ουσία» – Ας δούμε λίγη Βιολογία…

Ο εξωκυττάριος χώρος είναι ένα μίγμα σωματιδίων όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και άλλα μικρά μόρια. Ονομάζεται εξωκυττάρια θεμέλια ουσία και ο ρόλος της είναι κυρίως στηρικτός αφού παρέχει μηχανική υποστήριξη στα κύτταρα και τα βοηθά να οργανώνονται σε ιστούς και όργανα. Η αλληλεπίδραση των κυττάρων με τα μόρια του περιβάλλοντός τους είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, οι ουσίες που απαρτίζουν τον εξωκυττάριο χώρο είναι κάποιες δομικές πρωτεΐνες, όπως η ελαστίνη και το κολλαγόνο, κάποιες προσκολλητικές πρωτεΐνες και οι πρωτεογλυκάνες. Η τελευταία αυτή κατηγορία είναι μόρια που, όπως λέει και το όνομά τους, αποτελούνται από μία πρωτεϊνική αλυσίδα η οποία ενώνεται με μονάδες σακχάρων. Τα σάκχαρα αυτά ονομάζονται γλυκοζαμινογλυκάνες (ΓΑΓς). Το υαλουρονικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των ΓΑΓς και είναι το μοναδικό που δεν συνδέεται με τον πρωτεϊνικό κορμό αλλά περιφέρεται ελεύθερο στον εξωκυττάριο χώρο.

Υαλουρονικό οξύ (ΗΑ)

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης, φυσικό συστατικό του εξωκυττάριου χώρου το οποίο είναι ελεύθερο. Το ΗΑ έχει την πολύ σπουδαία ιδιότητα να είναι υδρόφιλο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δεσμεύσει ποσότητα νερού ίση με 1000 φορές το βάρος του! Το χαρακτηριστικό αυτό το κάνει απαραίτητο για τη διατήρηση της υγρασίας στους ιστούς και στο δέρμα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως ο χρόνος ζωής του ΗΑ είναι λιγότερο από μία μέρα, δηλαδή «πεθαίνει» και αναπληρώνεται συνεχώς.

Ο ρόλος του υαλουρονικού οξέως

Το πολύ ιδιαίτερο αυτό μόριο του οργανισμού μας έχει συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους, οι οποίοι το χρίζουν απαραίτητο για τις λειτουργίες των ιστών.

 

  • Διατηρεί την υγρασία του δέρματος και των ιστών προσφέροντας έτσι σφριγηλότητα και ελαστικότητα.

 

  • Βοηθά στην αποκατάσταση των γηραιών και τραυματισμένων κυττάρων. Έτσι εξηγείται η μεγάλη ποσότητα ΗΑ που εντοπίζεται σε εγκαύματα, κοψίματα κλπ.

 

  • Συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου που με τη σειρά του συμβάλλει στη διατήρηση της δομής της επιδερμίδας.

 

  • Προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες χαρίζοντας υγεία και ομορφιά (εσωτερική και εξωτερική).

 

  • Δρα στους χόνδρους και στις αρθρώσεις ως λιπαντικό, αποσβεστικό των κραδασμών και των τριβών.

Παρά την μεγάλη σπουδαιότητά του, είναι χρήσιμο να τονίσουμε πως κατά την πάροδο του χρόνου η ποσότητα του παραγόμενου ΗΑ μειώνεται. Έτσι, στα 40 μας χρόνια η μείωση αυτή κρίνεται στο 50% ενώ μέχρι τα 60, το παραγόμενο ΗΑ φτάνει μόλις το 10% του αρχικού!

Εμπορεύσιμο ΗΑ

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;Τα τελευταία χρόνια, το υαλουρονικό οξύ απομονώνεται σε καθαρή μορφή και χρησιμοποιείται, χωρίς παρενέργειες, σε ιατρικές διεργασίες ανάλογα με τον τρόπο και το σημείο του προβλήματος, κατευθείαν πάνω στο στόχο σε ενέσιμη μορφή. Επιπλέον, έχει βρει πολλές εφαρμογές στον τομέα της κοσμετολογίας, μέσα σε κρέμες και καλλυντικά σκευάσματα, προσφέροντας ορατά αποτελέσματα σφριγηλότητας και επανόρθωσης του δέρματος.

Παρόλα αυτά, η τελευταία «μόδα» του πόσιμου ΗΑ προκαλεί πολλές αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητά της. Στις ΗΠΑ έχουν κυκλοφορήσει εκ του στόματος χορηγούμενα σκευάσματα υαλουρονικού οξέως τα οποία όμως δεν έχουν λάβει έγκριση του FDA ως φάρμακο, καθώς η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους αναμένεται να τεκμηριωθεί. Πάντως, είναι αμφίβολο αν αυτή η μορφή ΗΑ μπορεί να δράσει σωστά καθώς, όπως είπαμε και παραπάνω, η συγκεκριμένη ουσία δεν παύει να είναι ένα βιολογικό μακρομόριο, το οποίο μόλις καταναλωθεί από το στόμα και πάει στο στομάχι θα αρχίσει να αποικοδομείται από τα γαστρικά υγρά, με αποτέλεσμα να μην φτάνει ποτέ στο στόχο δράσης του και έτσι να μας είναι ουσιαστικά άχρηστο.

 

flowmagazine.gr

Share

Be the first to comment on "Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;"

Leave a comment