Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στον Καύκασο και έχει συνδεθεί με την εκπληκτική μακροζωία των φυλών που ζουν εκεί.
Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία, που τεκμηριώνουν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι μεγάλης γκάμας βακτηρίων μεταξύ αυτών και της σαλμονέλας. Το γεγονός ότι πολλές σύγχρονες παθήσεις φαίνεται να πυροδοτούνται από βακτήρια είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος να συμπεριλάβουμε το κεφίρ στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Επίσης ο γαλακτοβάκιλλος L.casei. του kefir έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Ακόμη, αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις του εντερικού σωλήνα.
Πέρα από τις επιστημονικές έρευνες το κεφίρ φημολογείται πως θεραπεύει πολλές παθήσεις όπως: Αναιμία, άσθμα και βρογχίτιδα, μεταβολικές διαταραχές, αθηροσκλήρωση, αλλεργικές παθήσεις φυματίωση, ανώμαλη αύξηση των κυττάρων, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης , την υπέρταση κ.α
Η θρεπτική αξία είναι υψηλή και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Eίναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Είναι εξαιρετική τροφή για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ, για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για άτομα τρίτης ηλικίας και για όσους έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα
Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος στο οποίο έχει προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλλιέργεια από νωπούς σπόρους κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Οι σπόροι (ή αλλιώς «κόκκοι») του κεφίρ, που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού ή μικρών συστάδων κουνουπιδιού, αποτελούνται από μια μάζα οξυγαλακτικών βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό ζύμης και ενός μοναδικού υδατοδιαλυτού πολυσακχαρίτη που ονομάζεται kefiran. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε έτοιμο φτιαγμένο από κάποια καταστήματα υγιεινής διατροφής είτε να προμηθευτείτε τους σπόρους και να το φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι.
Πηγή: greekradar.gr
Be the first to comment on "Τι είναι το κεφίρ; Γνωρίστε τις ευργετικές ιδιότητες του!"