Τι είναι το ιπποφαές και ποια η διατροφική του αξία;

ippofaes

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι μικροκαλλιεργητές κάνουν λόγο για το ιπποφαές και τις ωφέλιμες ιδιότητές του στην υγεία μας. Ο λόγος για έναν φυλλοβόλο θάμνο, τα φύλλα και οι καρποί του οποίου χρησιμοποιούνταν συχνότατα στην αρχαιότητα -σύμφωνα με κείμενα του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη- για να θεραπεύσουν άρρωστα και ταλαιπωρημένα άλογα. Τα άλογα έτρωγαν το φυτό και σύντομα το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Έτσι, λέγεται, προέκυψε και το όνομα ιπποφαές= ίππος + φαές (φάος=λάμψη).

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ελληνικό προϊόν, αφού το 90% των παγκόσμιων πηγών ιπποφαούς βρίσκεται στην Κίνα, ενώ μεγάλο μέρος βρίσκεται και στην Ινδία. Το γεγονός, όμως, ότι αναπτύσσεται σε ξηρές και αμμώδεις περιοχές, είναι ανθεκτικό σε αλατούχες συνθήκες και απαιτεί πλούσια ηλιοφάνεια για την ανάπτυξή του, το κάνει ιδανικό καλλιεργήσιμο προϊόν για την ελληνική γη.

Τα χαρακτηριστικά του

Το κοινό είδος ιπποφαές το ραμνοειδές, αυτό που πιθανότερα θα συναντήσει κανείς στην Ελλάδα, δεν έχει ύψος μεγαλύτερο των 5 μέτρων. Έχει πυκνά, σκληρά και ακανθώδη κλαδιά, τα φύλλα του είναι ανοιχτόχρωμα πράσινα και λογχοειδή (λεπτά και μακριά), ενώ είναι δίοικο, δηλαδή έχει αρσενικά και θηλυκά φυτά. Τα αρσενικά ιπποφαή παράγουν καφέ άνθη και γύρη προς γονιμοποίηση, με την βοήθεια του αέρα, των θηλυκών. Τα θηλυκά παράγουν πορτοκαλοκίτρινους, σαρκώδεις καρπούς, μαλακούς, χυμώδεις και πλούσιους σε έλαια.

Οι χρήσεις του

Από το υπποφαές σήμερα για κατανάλωση χρησιμοποιείται μόνο ο καρπός, η συγκομιδή του οποίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη μέσα από τα ακανθώδη κλαδιά. Αυτός, αν και βρώσιμος, είναι πολύ όξινος και ελαιώδης (δεν τρώγεται, δηλαδή, ωμός, εκτός κι αν ωριμάσει πολύ ή αν αναμειχθεί με κάποιον γλυκό χυμό).

Έτσι, ο καρπός του μπορεί μετά από σχετική επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, μερμελάδες, λικέρ αλλά και καλλυντικές λοσιόν, χάρη στα έλαιά του. Στην Φινλανδία χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συστατικό στις παιδικές τροφές, ενώ στην Κίνα και την Γερμανία ως φρουτοποτό. Όσοι το έχουν δοκιμάσει ισχυρίζονται πως έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα που θυμίζει ανανά.

Ωστόσο, αποτελεί δημοφιλές φυτό και ως καλλωπιστικός θάμνος για κηποτεχνία ή δημιουργία φρακτών, ενώ προτιμάται ιδιαίτερα στα βορειότερα κλίματα όπου τα ζωηρά χρώματα των καρπών διατηρούνται κατά την διάρκεια όλου του χειμώνα.

Τα οφέλη του

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες έρευνες που να αποδεικνύουν τα οφέλη του ιπποφαούς στην υγεία του ανθρώπου, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν πως, σύμφωνα με μικρής κλίμακας μελέτες, τα συστατικά των καρπών του ιπποφαούς μπορούν να έχουν θρεπτική επίδραση έναντι των φλεγμονών, του καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Το βέβαιο είναι ότι ο καρπός περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (υπερ-πολλαπλάσια της φράουλας, του ακτινιδίου ή του πορτοκαλιού), αλλά και σε καροτενοειδή, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, μέταλλα, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξεά.

Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες τοποθετούν το ιπποφαές στην πρώτη δεκάδα των «υπερ-τροφών», μαζί με τη σπιρουλίνα, την αλόη, τη γύρη και το τζίνσενγκ.

Πηγή: greekradar.gr

Share

Be the first to comment on "Τι είναι το ιπποφαές και ποια η διατροφική του αξία;"

Leave a comment

error: